Skip to main content

Brukerinnsikt om forklaringer

Innledning, for eksempel slik: Videoklipp er visuelt og et populært medium for mange elever. Det er viktig at innholdet er relevant, at videoen ikke er så lang, og at den har et klart pedagogisk formål. Noen ganger bærer videoen ressursen, andre ganger er videoklippet en del av det øvrige fagstoffet i en artikkel.

Forklaringer og universell utforming

Kort om uu, for eksempel slik: Videoer er ikke så tilgjengelig for en del brukere. Videoer skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1.). Vi løser det normalt sett med teksting av video. Noen videoer er synstolket. I tillegg kan noe av innholdet i videoen gjengis i teksten i selve artikkel. Det er viktig med gode visuelle kontraster, og at lyden er god. All tale må være tydelig.

Les mer: Uu i ...

Innsikt fra brukertester

Vi har gjort en del brukertester der det har vært forklaringer i fagstoffet eller i en oppgave. Vi har derfor fått en del innsikt om forklaringer. Vi har ikke testet kategorien og ulike måter å utforme forklaringer på systematisk, noe som ville vært interessant. 

  • Elever setter pris på få forklart vanskelige ord. 
  • Elever liker korte og klare forklaringer, lange kan bli forstyrrende, og de kan føle seg lurt ("-Det var jo en artikkel i en artikkel").
  • Elever liker godt å få begrepslister som hører til tekst eller film.
  • Hvis det er veldig mange forklaringer i en tekst eller i et tekstparti oppfatter elevene det som en komplisert tekst.

Brukertestrapporter

Lenke(r) til aktuelle brukertestrapport(er)

Eksempler med innholdstypen

Dersom vi har delt opp punktene i "Innsikt fra brukertester" over, bruker vi samme mellomtitler og inndeling her. Hvert eksempel settes opp med lenke til den aktuelle sida først. Deretter følger en beskrivelse av eksempelet. Slik:
NDLA: [Tittel på side]
Beskrivelse: to–tre setninger om hvorfor eksempelet trekkes fram, eller hvorfor det er relevant å nevne

Relatert innhold

Skrevet av