Skip to main content

Brukerinnsikt om forklaringer

Vi kan ikke ta for gitt at alle forstår alle ord og begreper. Elever setter jevnt over pris på å få vanskelige ord forklart på en kort og grei måte. 

Forklaringer og universell utforming

Tekst skal være kodet som tekst. Hvis vi bruker bilder i forklaringer (mulig i forklaringstjenesten), må disse ha alt-tekst. 

Les mer: Uu i tekst

Innsikt fra brukertester

Vi har gjort en del brukertester der det har vært forklaringer i fagstoffet eller i en oppgave. Vi har derfor fått en del innsikt om forklaringer. Vi har ikke testet kategorien og ulike måter å utforme forklaringer på systematisk, noe som ville vært interessant. 

  • Elever setter pris på få forklart vanskelige ord. 
  • Elever liker korte og klare forklaringer, lange kan bli forstyrrende, og de kan føle seg lurt ("-Det var jo en artikkel i en artikkel").
  • Elever liker godt å få begrepslister som hører til tekst, podkast eller film.
  • Hvis det er veldig mange forklaringer løpende i en tekst eller i et tekstparti oppfatter elevene det som en komplisert tekst.
  • Elevene synes det er lett å få øye på forklaringer i løpende tekst, og tolker det som valgfritt å klikke på dem.
  • Elever liker definisjonslister nederst i fagartikkel, og liker godt at ord står forklart i margen i papirbøker.

Brukertestrapporter

Lenke(r)

Eksempler med innholdstypen

NDLA: Transport i planter
På denne fagsiden er det en definisjonsliste med syv begreper forklart nede i artikkelen. På en vanlig elev-pc er hver forklaring en til fire linjer. På mobil blir det dobbel mengde linjer. De lengre forklaringene ble åtte linjer på mobilen og fylte hele skjermen. Under brukertest trakk elevene fram at de foretrakk de korte forklaringene i listen, samtidig som de forstår at mer avanserte begrepene behøver flere tegn. 

NDLA: Fotosyntesen
Denne artikkelen har to forklaringer i løpende tekst (forklaringstjenesten). Den første (respirasjonen) er tekst på fire linjer (elev-pc). Den nederste har først et bilde og så forklaring på fire linjer (elev-pc). Elever liker at de har mulighet til å klikke på ordene, og oppfatter det som valgfritt om de skal trykke på ordene. Lærer mener at bildet slik det er nå er veldig stort. Hun setter pris på at det er bilde, og kunne tenkt seg et mindre bilde og tettere utsnitt.

Relatert innhold

Skrevet av Stina Grolid