Brukerinnsikt om kunstig intelligens
Høsten 2023 ble det gjort mange tester med ressurser der elever skal ta i bruk ulike kunstig intelligens-verktøy. Hovedsaklig praterobot (NDLAs praterobot) og bildegenerering (Adobe Firefly). Det blir nye tester på nyåret.
Lærerne er generelt veldig interesserte i å komme i gang med bruk av KI i klasserommet nå. Mange gjør det for første gang når vi kommer og tester.
Innsikt fra brukertester
Bruk av praterobot
- Oppdrag med praterobot må være tydelig, og elevene må skjønne hva de skal gjøre.
- Elever med god lese- og skrivekompetanse har et fortrinn. Tydelige og målretta ledetekster gir mer presise svar, og det blir generert mye tekst som kan være krevende å orientere seg i.
- Elevene har svært ulik kompetanse med prateroboter, noen bruker det mye og målbevisst, andre har bevisst skygget unna. "Flinke jenter" oppfatter det som juks og ikke lov å bruke.
- Vi bør lage korte og konkrete oppdrag med prateroboten, slik at elevene rekker å jobbe med det innen en dobbeltime. Praterobot-dialogen (NDLA sin praterobot) blir slettet i det eleven lukker sida.
- Lærere og elever lurer på hvordan de kan ta i bruk praterobot i læringsarbeidet, hva den er god til og hva den ikke er god til.
- Vi bør ha støtteressurser til lærere og elever slik at de lærer god og relevant bruk av praterobot i undervisning og læringsarbeid. For eksempel lærerveiledninger, modellering og oppgaver til elever eller opplæringsressurser.
- I våre ressurser: Det kan være lurt å informere om praterobot og personvern.
Eksempel: "til læreren" i ressurser med prateroboten
Vær oppmerksom på at digitale tjenester med innlogging kan samle inn persondata, og at dette krever databehandleravtale.
Bruk NDLA sin praterobot dersom den er tilgjengelig i fylket ditt.
Funn i spørreskjema november 2023 (fem klasser, totalt 72 elever)
Elever om bruk av KI
-
66,7 % har brukt KI til å innhente informasjon
-
23,6 % har ikke brukt KI til skolearbeid
- 33 % bruker av og til KI i skolearbeidet
- 9,7 % bruker KI ofte KI i skolearbeidet
- hvis lærere har oppfordret til bruk av KI har det vært til å hente inspirasjon eller informasjon
- hvis lærere har oppfordret til bruk av KI har det handlet om
- å være kildekritisk (35,2 %)
- opplæring i verktøy på storskjerm (21,1 %)
- å kvalitetssikre informasjon og sjekke med andre kilder (15,5 %)
- 47,8 % har ikke fått opplæring i bruk av KI i skolen
- 18,3 % "det er lettvint å la KI gjøre skolearbeid for meg (lekser, innlevering, svar på spørsmål)"
- fordeler med bruk av KI: raskere/enklere enn å google, fint sted å hente inspirasjon, KI kan bearbeide informasjon/hjelpe meg å forstå tekst
- ulemper med bruk av KI: vanskelig å kvalitetssikre informasjon, vanskelig å kildeføre, "jeg kan bli mindre aktiv i læringsarbeidet og mindre trent i å løse oppgaver selv", elevene lærer mindre, det er vanskelig å skrive gode nok ledetekster.
- elevene mener NDLA bør ha om KI og kildekritikk: KI-robot med kun NDLA-innhold, hvordan bruke KI til å forbedre informasjon, hvilke verktøy som fins og hva de kan brukes til.
Les mer: Spørreundersøkelse elever og KI (november 2023)
Brukertestrapporter
Eksempler med innholdstypen
NDLA: Bruk praterobot i skrivearbeid
Siden er under omarbeiding i årsskiftet 23/24. Mange ulike klasser kan bruke oppgaven i sitt fag og bruke praterobot underveis i skrivearbeid. Siden gjøren at elever kan bruke og gjøre seg erfaringer med praterobot i skrivearbeid.
NDLA: Oppgaver til filmen Radioactive
Siden består av mange ulike oppgaver relatert til filmen Radioactive om Marie Curie. Oppgave 5 er en praterobot-oppgave, og er en fin måte å integrere KI i oppgavesettet.
NDLA: Lag ledetekster og lek med bildegenerering
Siden er pedagogisk lagt opp med mange eksempler og tips til hvordan elevene kan gå fram når de skal lage gode ledetekster til bildegenerering. Det ligger flere forslagsbokser med ulike adjektiv, stilarter med mere som elevene kan bruke når de bruker bildegeneringsverktøy.
Presentasjoner
- Google-presentasjon: test av praterobot i skrivearbeid
- Google-presentasjon: lag ledetekster og lek med bildegenering
Skrevet av Stina Grolid