Brukerinnsikt om tekst i fagartikkel
Selv om vi ikke drar påpå brukertester for åå teste tekstlengde, kommer det nesten alltid opp som tema fra elevene. De gir uttrykk for at de ikke øønsker for lange tekster. SpråSpråkteamet anbefaler at NDLA-artikler ikke bøbør vævære lengre enn 800 ord. I noen tilfeller er det bedre åå dele opp i flere artikler enn åå ha svæsvært lange tekster.
Les mer: Brukerinnsikt om lesing og skanning av sider
Aktivt språspråk, klarspråklarspråk og det åå henvende seg direkte til elevene er bra. For åå fåfå en pekepinn påpå hvor lette eller tunge setningene i en artikkel er, kan du du lesbarhetsindeksen ved åå bruke for eksempel likskalkulatoren påpå Skriftlig.no. Elevene fåfår god oversikt dersom viktig innhold trekkes fram i punktlister. Forklaringer, løløsningsforslag og annen kort tilleggsinformasjon kan gjerne ligge i ekspanderende bokser. Begrepslister som forklarer fagbegreper, er ofte et øønske fra elevene.
For at eleven skal fåfå oversikt over hva teksten handler om, er god og gjennomtenkt struktur alfa og omega.
Tekst og universell utforming
Tekst er normalt sett tilgjengelig for mange. Artikler blir mer tilgjengelige for elever med lese- og skrivevansker og elever med kognitive utfordringer nånår de har gode og relevante mellomtitler og tydelig struktur. Forklaring av vanskelige ord gjøgjør ogsåogså teksten mer tilgjengelig. Det er viktig at titler har riktig overskriftnivåoverskriftnivå, og at tabeller formateres riktig, slik at skjermlesere gjengir innholdet påpå riktig måmåte.
Les mer: Uu: tekst
Innsikt fra brukertester
Struktur
- Det er viktig
åå ha gode og forklarende titlerpåpå allenivånivåer. - Bruk gjerne punktlister for
åå oppsummere/tydeliggjøtydeliggjøre viktig innhold. - Det
måmåvævære tydelig hva somhøhører sammen.
SpråSpråk
- Forklar vanskelige ord, gjerne i
løløpende tekst. UnngåUnngå lange og tunge setninger.UnngåUnngå for mange fremmedord.- Vi kan samle fagbegreper og eventuelle fremmedord i ei begrepsliste.
Brukertestrapporter
- Hva er kulturell identitet?,
høhøst 2020 (kommunikasjon og kultur 1) BæBærekraftige valg, 14.04.2023 (markedsfømarkedsføring og ledelse 2)- Generell definisjon av sinus, cosinus og tangens, 31.01.2023 (matematikk R2)
Eksempler med innholdstypen
Struktur
NDLA: Funksjonalismen (frisøfrisør, blomster, interiøinteriør og eksponeringsdesign)
Forfatterne har delt en lang artikkel tydelig inn med overskrifter båbåde påpå H2- og H3-nivånivå. Det er lett åå se hva som høhører sammen.
SpråSpråk
NDLA: Stortinget (samfunnskunnskap)
I denne artikkelen er det lagt inn flere ordforklaringer i løløpende tekst.
NDLA: BæBærekraftige valg (markedsfømarkedsføring og ledelse 2)
Forfatteren har lagt inn ei liste med sentrale begreper nederst i artikkelen.
NDLA: Antroposentrisme, biosentrisme og øøkosentrisme (biologi 1)
Forfatteren har lagt inn ei kort begrepsiste nederst i artikkelen. Artikkelen har ogsåogså eksempler i ekspanderende bokser.
Skrevet av Julie BjøBjørnstad