Skip to main content

Slik kan vi samarbeide med pilotskoler

Vi har i skoleåret 2023/2024 samarbeid med åtte pilotskoler, du kan se mer om skolene og hvilke fag de har på siden Pilotskoler 2023/2024. Vi kan samarbeide med skoler, lærere og elever på flere måter. På denne siden kan du lese mer om vanlige måterhvordan vi vanligvis samarbeider med skolerskoler. på. Det kan også være flere måter å samarbeide på, harHar du andre ønskernsker, kan du kontakte pilotskolemedarbeiderne Julie og StinaStina, og så kan vi kontakte skolene og sefinne ut hva som er mulig.

Vi har i skoleåret 2023/2024 samarbeid med åtte pilotskoler. Du kan lese mer om skolene og hvilke fag de har, på siden Pilotskoler 2023/2024.

Brukertesting av ressurser

Den mest vanlige måten vi samarbeider med pilotskoler på, er brukertesting av ressurser i ulike fag. DetVi kan væreteste enenkeltressurser eller flere ressurser som hører sammen tematisk, eller enkeltressurser.tematisk. Vi kan også teste innhold som nye videoer i fag,fag som ikke nødvendigvis er plassert inn i en oppgaveside eller fagside. Testene kan vare fra en skoletime til flere skoletimer,skoletimer eller en hel dag,dag. ellerVi atkan viogså gjørre tester over en periode. Det vanlige er at vi får teste i en dobbeltime. Klasser som deltardeltar, får honorar.honorar: 20002 000 kroner for inntil en halv dag og 40004 000 kroner for en hel dag. Du kan finner mer ut om gangen i en typisk brukertest på siden siden prosessProsess brukertesting.

Mann se på et eldre murrom på skjerm sammen med to elever i et klasserom. Foto. Fotograf: Stina Grolid. CC-BY-SA.Mann ser på en dataskjerm sammen med to elever i et klasserom. På skjermen er det et bilde av et kjellerrom. Foto. Fotograf: Stina Grolid. CC-BY-SA.

Eivind Sehested Zakariassen ble med og så hvordan elevene brukte og mottok Tidsmaskinen på Hvam vgs. høsten 2022.

Fagredaksjoner møter lærere og elever på skolene

Vi har noen ganger med oss fagredaksjoner når vi reiser ut til skolene. Det kan være i forbindelse med en konkret brukertest, eller være et eget møtepunkt med lærerne med en agenda som redaksjonsmedarbeider eller læremiddelansvarlig er med på å definere. For eksempel kan redaksjonen få innspill på struktur/emner, planlagt innhold, nyutviklet innhold, hva slags innhold læreren ønsker segseg, og hvilke virkemidler som treffer elevgruppenelevgruppa godt.

Voksen kvinne og tre unge kvinner snakker sammen. De sitter i et klasserom ved en datamaskin. Foto. Fotograf Stina Grolid. CC-BY-SA.

Tone Hadler-Olsen møter elever i Markedsfømarkedsføring og ledelse 2 under en brukertest ved Ole Vig vgsvgs. våren 2023.

Samarbeid med lærere (samtaler og innspill)

Sammen med fagredaksjoner eller kun pilotskolemedarbeiderne kan ha samtaler med lærere knyttet til fagene. Da kan vi få en spørsmålsliste fra fagredaksjon.fagredaksjonen. Det kan være samtaler på skolene eller digitale samtaler. 

Workshop med lærere eller elever

Vi har mulighet til å workshop med lærere og elever. Det kan passe godt når vi skal jobbe med idéfase eller mer generelt. Vi deler gjerne deltakerne i grupper og jobber med å skrive, tenke og samarbeide. Ikke sjelden kan det resultere i en rekke post-it-lapper og mange gode tips og innspill som redaksjonen kan ta med seg.  

Elever med verkstedklær plasserer post-it-lapper på veggen. Foto. Fotograf: Stina Grolid. CC-BY-SA.

Workshop med elever på transport og logistikk i forbindelse med Bilverkstedet 360. Ole Vig vgs høsten 2022.

Fokusgruppeintervju

Vi kan ha fokusgruppeintervju med lærere eller elever. Da samler vi en gruppe, helst ikke over fem-seks personer, og går i dybden på ett eller flere tema. Fokusgruppeintervju er litt mer generelle og preges av åpne spørsmål og er en semistrukturert samtale. For eksempel kan vi snakke om "hvordan kan vi lage lærerike undervisningsfilmer", "hvordan lage gode ressurser til elever med lese- og skriveutfordringer" eller "hvordan kan vi lage podkaster og opplegg rundt som bidrar til læring".

Spørreskjema

Vi har mulighet til å be pilotskolene om å svare på spørreskjema. Det kan være knyttet til spesifikke fag eller det kan være mer generelle spørreskjema. Vi har også sendt ut spørreskjema for samarbeidspartneren våre Kulturtanken om Den kulturelle skolesekken. Det kan være lurt å også dele spørreskjema på fagenes Facebook-grupper og i nyhetsbrev. 

Eksempel spørsmål fra spørreskjema om gruppert vs/gruppert launchpad

Våren 2023 sendte vi ut spørreskjema til pilotskoler som hadde HO og RM for å få innspill om gruppert/ugrupper-lauchpad. Skjemaet ble også delt på Facebook og med QR-lenke på en konferanse. Vi brukertestet gruppert vs ugruppert launchpad i fem klasser på RM og HO. I forbindelse med brukertesten delte vi ut spørreskjema til elevene. Vi fant ut følgende: 
75 % av elevene og 65,2 % av lærerne ønsket seg ugruppert launchpad.

To ulike måter å gruppere innhold på. Versjon A fagstoff og oppgaver hver for seg. Versjon B fagstoff og oppgaver blandet. Grafikk. Stina Grolid og Hedvig Myklebust. CC-BY-SA.

Eksempel på spørreskjema

Tilby foredrag/workshop og lignende til skolen

Vi kan tilby litt ekstra service til skolene siden vi samarbeider og vi får mye av dem gjennom samarbeidet. Vi er litt på tilbudssiden her. I forbindelse med oppstartsmøter og brukertester på Sjøvegan vgs. i september 2023 ble vi bedt om å holde en presentasjon om tverrfaglige temaer på NDLA. Vi fikk vist fram flere av de fine ressursene NDLA har laget, og vi fikk også vist frem "Min NDLA" og Verktøykassa.

Gjøre opptak (bilder, video)

Vi har noen ganger gjort opptak ved pilotskolene. Bildeavdelingen og Industriteknologi 2 har gjort opptak ved Ole Vig videregående skole i ressurser om arbeidsmaskiner og dokumentert sikkerhetsopplæring, og bilder av elever i en skolesetting. Vi kan også komme med forespørsler om at elever og lærere deltar i markedsføring. Høsten 2023 ber vi Bergensskolene vi samarbeider med om de kan teste ut og bidra i markedsføring for å informere om "Min NDLA".
Flere videoer med arbeidsmaskiner ble tatt opp på pilotskolen Ole Vig vgs. våren 2023. NDLA: Sikker bruk av CNC-maskiner.

Skrevet av Stina Grolid