Forklaringer (forklaringstjenesten)
Hvordan skrive en god forklaring?
Forklaringer skal være så korte som mulig for å ikke forstyrre leseflyten. En god forklaring definerer tydelig hva begrepet betyr, og kan inkludere eksempler – hvis du klarer å holde dem korte.
Tidligere anbefalte vi å skrive forklaringer i hele setninger, men designet vi har nå (november 2024), taler for at vi bør holde forklaringene litt stikkordspreget.
-
Oppslagsordet, altså overskriften i forklaringen, skal ha liten bokstav, med mindre det er snakk om et egennavn eller forkortelser som må skrives med store bokstaver.
-
Bruk enkle og konkrete ord. Ikke tving leseren til å måtte slå opp nye ord.
NB: Det er ikke sikkert du trenger å opprette en forklaring når du skal forklare noe. Ofte er det en bedre løsning å definere et begrep i løpende tekst.
Eksempler
-
Oppslagsord "V-dal": dal med dalsider som møtes i en skarp vinkel, og som har blitt gravd ut av rennende vann over tid
-
Oppslagsord "universell utforming": det å forme produkter, tjenester og omgivelser slik at de blir tilgjengelige for alle
Kildehenvisning, opphaver og lisens
Aller helst bør redaksjonsmedlemmer skrive forklaringer selv. Vi skal alltid tenke på målgruppa vår, og det er ikke alltid pedagogisk hensiktsmessig å kopiere en forklaring direkte fra en annen kilde. Å skrive egne forklaringer understreker i tillegg redaksjonenes troverdighet som fagpersoner.
Dersom det av en eller annen grunn er nødvendig å hente en forklaring fra en kilde, bør først du vurdere om sitatet heller skal inn i brødteksten. Hvis ikke må kilden føres i selve forklaringen etter APA 7 (altså direkte under definisjonen, ikke under "Lisens og bruker").
Det kan være problematisk å bruke innhold fra kilder i forklaringer. Du må i så fall være nøye med lisens- og opphavsmerking. Det er vanlig å bruke Store norske leksikon (SNL) som kilde til forklaringer, så vi bruker det som eksempel:
-
Det er lov å bruke innhold fra SNL som er merket med “Fri gjenbruk”, men ikke alt SNL-innhold har denne merkingen.
-
Ved bruk av SNL-innhold skal lenke til kilden legges inn i feltet “Opphav”.
-
Om du bruker en SNL-artikkel eller deler av den som kilde, eventuelt bearbeider noe, er du ikke opphavsperson/forfatter, men bearbeider.
-
Endrer du teksten (eller bruker bare deler av originalteksten), må du krysse av for at innholdet har blitt bearbeidet.
-
Du må også sjekke om SNL-artikkelen har en navngitt forfatter. Det er i så fall denne personen som skal føres opp som forfatter i feltet “Opphavsperson”. Er det ingen navngitt forfatter av artikkelen, skal dette feltet stå tomt.
-
SNL er rettighetshaver og skal føres opp i feltet “Rettighetshaver”.
Relatert innhold
Skrevet av Ragnfrid Myhr