Kildeføring og sitater
APA 7
I NDLA fører vi kilder etter stilen APA 7. Vi refererer til kilder underveis i teksten med kildehenvisning i parentes, og vi fører kildeliste til slutt. Vi bruker ikke fotnoter.
Bruk først og fremst Kildekompasset som rettesnor. Du kan også finne svar i Norsk APA-manual (pdf) eller på NDLA-siden “Kildehenvisninger i APA-stil”.
Når skal du føre kilder?
Du må bruke kildehenvisninger i parentes både etter direkte sitater fra kilder og dersom du parafraserer innhold fra kilder.
Du trenger ikke kildehenvisning dersom innholdet er å anse som allmennkunnskap. Det vil si at informasjonen eksisterer hos stort sett alle andre kilder om samme tema, for eksempel i nettleksikon. Om informasjonen derimot er litt kontroversiell, eller dersom den bare finnes hos en spesiell kilde, bør du føre opp kilden. Du bør også ha med kildehenvisninger dersom du refererer til bestemte statistikker, tall og undersøkelser.
Se for deg at du skal forklare et begrep fra faget ditt i en samtale med noen. Klarer du å forklare det bare ut fra hukommelsen, tyder det på at du ikke trenger å referere til en kilde i fagteksten din.
Kildeføring i Ed
I løpende tekst skal lengre sitater (over 40 ord) skilles ut med sitatfunksjonen på verktøylinja i Ed. Dette er altså ikke et designelement for å framheve noe. Kortere sitater (under 40 ord) markeres bare med anførselstegn.
Vi lager kildeliste i Ed på denne måten:
-
Bruk ekspanderende boks. Den skal ha overskriften “Kilde” eller “Kilder” med H2-formatering.
-
Kildene skal føres opp alfabetisk etter forfatternes etternavn (standard APA-regel).
-
Ikke bruk punktoppsett, bare linjeskift.
-
URL-er skal være klikkbare.
-
Skriv opp lesedato ved kilder som ikke er datert (standard APA-regel). Er du usikker på om lesedato trengs, før det opp uansett og spør språkkontakten din.
Skrevet av Ragnfrid Myhr