Skip to main content

Om kvalitet.ndla.no

Hva er Kvalitetsplattformen?

Kvalitetsplattformen samler nyttig informasjon om hvordan vi kan få best mulig kvalitet i læremiddelproduksjonen vår. Kvalitetsplattformen hjelper deg når du skal planlegge, produsere og vedlikeholde ressurser på ndla.no. Her finner du informasjon om kvalitet i innholdstyper, universell utforming, brukerinnsikt, fagstoff om pedagogikk og læremiddelproduksjon, rutiner og informasjon om hvordan vi jobber med å lage læremidler i NDLA. 

Kvalitetsplattformen skal hjelpe deg i din rolle knyttet til læremiddelproduksjonen. Selv om vi har ulike roller og oppgaver har vi samme mål: å lage så gode læringsressurser som mulig. Da er det viktig at vi kjenner våre egne og andres rutiner godt, er oppdatert på universell utforming og samarbeider godt.

Oppbygning av kvalitet.ndla.no

For å forstå oppbygningen på nettstedet kan du tenke på et bibliotek. Det er en rekke bokhyller med ulike bøker i. Bøkene består sider.

Bokhyllene har titler og disse er knyttet til tema eller en rolle. Hvis du er et redaksjonsmedlem, heter hylla din "Jeg er redaksjonsmedlem". I den hylla finner du en bok med informasjon som er spesielt relevant for deg ("Redaksjonsmedlemmets oppgaver"), og en del bøker som er relevant for deg og mange andre. Disse bøkene har medarbeidere med andre roller også i sin bokhylle. Noen bøker er plassert i mange bokhyller siden innholdet er viktig og angår mange. Eksempler på slike bøker som mange har i hylla si er Universell utforming, Rammer, regler og lovverk og Godt og inkluderende språk.

Slik finner du innhold

Det er flere måter å finne innhold på nettstedet. Vi anbefaler deg å starte med bokhyllen for din rolle, og at du favorittmarkerer bøker og sider som du ønsker å bruke ofte. Favorittmarkert innhold finner du lett på området til din profil, oppe i høyre hjørne på nettstedet under tittelen "mine favoritter".

Videre er det en god og nyttig søkefunksjon på denne siden. Søkeboks ligger oppe på midten av siden. Du kan også bruke knappene "hyller" og "bøker" for å lete etter innhold. Knappene ligger oppe i menyen på høyre side.

Det er flere måter å navigere på når du er inne på en side. I venstre marg finner du klikkbar struktur og eventuelle vedlegg til siden du er inne på. Du ser også en oversikt over de andre sidene i samme bok. Du finner også en klikkbar brødsmulesti over tekstfeltet på siden som viser hvor du er i hierarkiet. 

Vi skal bygge kvalitetsplattformen sammen!

Det er Team Bruke som står bak kvalitetsplattformen. Sverre Skjold er prosjekteier og Stina Grolid er prosjektleder for plattformen. Bruke har jobbet fram konsept og form, laget maler og bygget opp strukturene på nettstedet. En del av innholdet kommer fra teamledere og andre ressurspersoner i NDLA. Her er det mye nyttig informasjon, og mer skal det bli!

Vi ber teamene tenke over om det er noe mer innhold vi bør ha i plattformen. Vi ønsker at teamlederne kommer med samlet tilbakemelding fra sitt team. Snakk om følgende: 

  • hva slags viktig informasjon om læremiddelproduksjonen trenger nye medarbeidere i ditt team? 
  • har dere ressurser dere bruker i produksjonen som er naturlig å ha i plattformen? Send over ferdig tekst. Legg ved forfatter(e) og evt. kilder.
  • er det noe annet innhold siden burde ha? Hvem bør skrive dette?

Bygging av nettstedet pågår

I denne fasen der vi bygger opp nettstedet, og mye ikke er klart ennå, vil det være en del innhold som ikke er helt ferdig. Det betyr følgende: 

Døde lenker/innhold er skjult

Noen lenker kan føre til en "død" side. Bøker og sider der mye gjenstår er lukket til mer er klart. Det kan dermed skje at noen lenker er døde.

 Noen sider mangler eksempler

Vi ønsker å bruke en del eksempler fra sidene våre på ndla.no når vi beskriver kvalitet i innholdstyper og universell utforming. Vi vil vise grepene vi gjør og forklare disse. En del eksempler ligger inne allerede, og mer kommer. Har du noen gode eksempler, send de gjerne til oss! 

Innholdet kan endre seg

Det vil komme mer innhold, og det vil bli endringer av en del innhold. Det kan også være at vi endrer formen/strukturen noe. Der vi vet at det kommer endringer på en side, eller at noe trenger presisering eller nyansere vil vi bruke notabene-bokser med en kommentar.

Eksempel notabene-bokser

Nøytral notabeneboks med informasjon

Notabene med advarsel/pass på

Så mye som mulig åpent for så mange som mulig

Vi ønsker at så mye som mulig skal være åpent for så mange som mulig. Noe innhold kan være låst og kun mulig å se for personer med en bestemt rolle. For å bruke nettstedet må du ha epost-adresse fra NDLA og egen bruker. Eksterne som skal bistå med innholdsproduksjon vil bli få tilgang til innholdet som er relevant for dem, men dette blir i en senere fase når mer er klart.