Skip to main content

Kvalitet i fagartikkel

Skrevet av Stina Grolid, Margreta Tveisme og Inga Berntsen Rudi.

1. Introduksjon

Vi bruker fagartikkel i mange ulike sammenhenger i NDLA. Den kan fungere som en oversikt over et tema, som en fordyping i noe, og som en oppsummering. Tekst egner seg til å utvikle et resonnement. 

2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme

En fagartikkel skal være korrekt faglig, både når det gjelder bruk av begreper, faktakunnskap eller faglig terminologi for det aktuelle faget. For å få en god faglig ramme skal fagartiklene være i tråd med læreplanen, den planlagte strukturen og innhold. Flere i redaksjonen eller andre med fagkunnskap internt eller eksternt bør lese gjennom fagartikkel slik at vi kan korrigere eventuelle feil og uklare formuleringer.

En fagartikkel kan være utfordrende for en del elever, av ulike grunner. [@@Noe her?] Vi kan skrive en god ingress, dele opp artikkelen med underoverskrifter og legge stoff til fordyping i ekspanderende bokser. Alt dette hjelper elever med å få med seg innholdet. Brukeren kan miste oversikt om hen må skrolle for mye, så del heller opp stoffet ditt i flere artikler hvis ressursen er veldig lang.

3. Universell utforming av fagartikkel

En fagartikkel består normalt sett av flere modaliteter. Tekst og bilde eller grafikk er det i de fleste fagartikler. Det kan også være video, lyd eller interaktivt innhold fra H5P eller bygget inn fra whitelist.

Hovedregelen er at ikke-tekstlig innhold skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1). Når det gjelder video er det flere grep vi kan ta i bruk for å lage tekstalternativ:

  • aktuelle punkter

Evt. oppsummering/mer

Les mer

4. Brukerinnsikt om [innhold]fagartikler

Vi har gjort mange brukertester av videoinnhold. Elevene liker godt videoinnhold. De vil se det som det blir snakket om, ikke se på personer som bare snakker.

  • punkter

Les mer:

5. Rettigheter, lisenser og teknisk kvalitet (eller annet relevant for denne typen)