Kvalitet i tekst
Skrevet av Stina Grolid og Margreta Tveisme
1. Innledning
Tekst kan være mange ulike modaliteter (det utvidede tekstbegrepet), i denne sammenhengen bruker vi tekst som en samling av ord. Denne siden retter seg mot tekst generelt. Hvis du er på utkikk etter kvalitet i fagartikler er det laget en egen side om det.
2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme
@@
Tekst er grunnleggende i samfunnet vårt, og å trene elevene i leseferdigheter er et ansvar for alle fag. Elever bør møte ulike typer tekster i skolen. Når vi skriver tekster på NDLA, bør vi bruke et inkluderende språk som gir alle mulighet til å forstå, samtidig som vi bruker relevante faglige termer.
3. Universell utforming av tekst
Tekst er normalt sett tilgjengelig for mange brukere, så framt den er kodet riktig, har god struktur og ikke er for komplisert. Brukere som ikke kan se kan få tekst opplest ved hjelp av skjermleser, og elever som ikke kan høre, kan se tekstversjoner (teksting av video og transkripsjon av lyd). Elever som ikke kan norsk så godt, kan bruke digitale verktøy til å få oversatt norsk tekst såframt den er kodet riktig til å starte med.
Tips universell utforming av tekst
- Teksten er kodet riktig og er strukturert på en logisk måte (WCAG 1.3.1)
- Vi bruker mellomtitler og deler opp teksten med punktlister der det er naturlig
- For elever som ikke får så godt utbytte av tekst alene (for eksempel elever med skrive- og leseutfordringer) kan visuell eller auditivt innhold knyttet til teksten gjøre den lettere å forstå
- Vi tilstreber klarspråk og tilpasser språket til videregående elever for å gjøre språket tilgjengelig for flest mulig
- Ikke-tekstlig innhold skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1). Det betyr at bilder har alt-tekst, lyd er transkribert og video er tekstet. Vi kan omtale sentralt innhold fra bilder og modeller i teksten.
Les mer: UU: tekst
4. Brukerinnsikt om tekst
Vi har kommet inn på tekst i mange av våre tester, selv om det ikke er hovedfokus i testene våre. Tekst kommer ofte naturlig fram som en del av samtalen med elever når de tester ut fagartikler og oppgavesider på NDLA.
- elever liker sider med god struktur. Det betyr at innholdet er strukturert logisk med mellomtitler.
- elever liker godt å lese punktlister
- elevene liker at vanskelige ord blir forklart, gjerne med en kortfattet forklaring (forklaringstjenesten)
- unngå for tungt språk med lange setninger og mange fremmedord
- visuelle, relevante elementer er positivt i en artikkel, og kan gjøre at elevene blir mer innstilt til å lese lengre
- en del elever er negative til sider med svært lange tekster, noen "gir opp" og blir umotiverte om en ressurs har svært mye tekst
Les mer: Brukerinnsikt om tekst
5. Relevant innhold
Godt og inkluderende språk
Klarspråk (Språkrådet)