Baklengs planlegging
Innledning
Kjerneelementer og kompetansemål i læreplanen i et fag er utgangspunktet for planlegging av læringsressurser. Vi bør jobbe fram en tett sammenheng mellom definerte læringsmål, læringsaktiviteter og evaluering av læring.
Baklengs planlegging
Baklengs planlegging er en god metodikk for å sikre
sammenheng mellom læringsmål, læringsaktiviteter og evaluering. I NDLA bruker vi metoden når vi skal planlegge ressurser, emner og nye fag. Når vi starter med å fastsette læringsmåla, sikrer vi at disse setter premisser for hvordan undervisningen skal foregå og hvilke læringsaktiviteter som skal gjennomføres. Tydelige læringsmål kan også gjøre det enklere å utarbeide vurderingskriterier, kan bidra til ulike måter å utforme vurderinger på og kan sikre at elevene får vist kompetanse på flere og varierte måter.
Læringsmål
Læringsmål konkretiseres ut fra kompetansemåla i læreplanen for et fag. Læringsmålene kan formuleres slik:
- hva eleven skal vite etter å ha jobba med ressursene
- hva eleven skal kunne gjøre etter å ha jobba med ressursene
- hva eleven skal forstå etter å ha jobba med ressursene
Læringsaktiviteter
Gjennom læringsaktiviteter som å lese en fagtekst, se en undervisningsvideo eller lytte til en fagpresentasjon tilegner elevene seg kunnskap. Elevene kan også bli bedt om å drøfte en problemstilling alene, eller diskutere den sammen med andre. Læringsaktiviteter kan også være interaktive quizer og øvelser, og oppgaver der elevene blir utfordret til utforskning og produksjon, og til å reflektere over egen læring. Læringsaktiviteter kan skje i verksteder, i klasserommet eller hjemme, men også ute i felt eller i praksis. Læringsaktiviteter er altså samlebegrepet for alt det eleven gjør for å lære noe innen et område.
Evaluering av læring
Elevene må forstå rammene for det de skal lære. Læringsmåla elevene får presentert når de starter på et arbeid, må stemme overens med de vurderingssituasjonene elevene møter når vi skal evaluere hvilke kunnskaper og ferdigheter elevene har tilegnet seg.
- Hva er formen på det som skal vurderes? Er det muntlige framføringer, dokumentasjon, skriftlige innleveringer, produksjoner?
- Hva skal vurderes ved elevprestasjoner? Bruk av begreper, håndlag ved verktøybruk, faglig deltakelse, grad av gjennomføring i en oppgave?
Det er viktig at elevene forstår hvordan og hvorfor de skal evalueres, og at de også blir utfordra til å evaluere seg selv. Da må rammene for hva som skal evalueres være tydelige, både når det gjelder hvilken evalueringsform som skal brukes, og hva som skal evalueres.
Teorigrunnlag
I følge Wiggins og McTighe, inneholder baklengs planlegging disse elementene:
1. Beskriv forventede resultater
- Hvilke læringsmål ligger til grunn for undervisninga?
- Hva skal elvene vite, gjøre og forstå etter læringa er ferdig?
- Hva er den varige forståelsen elevene skal ha etterpå?
- Hva skal vi prioritere og hva skal vi velge bort?
2. Beskriv bevis for læring
- Hvordan skal vi vite om elevene når måla?
- Hva teller som bevis for mestring og forståelse?
- Hva vil være tilstrekkelig bevis for forståelse etter at læringa har funnet sted?
3. Planlegg læringsaktiviteten
- Hva slags kunnskap (fakta, begreper, prinsipper) trenger elevene for å nå resultatene?
- Hva slags ferdigheter (prosesser, prosedyrer, strategier) trenger de?
- Hvilke aktiviteter vil utstyre dem med slike kunnskaper og ferdigheter?
- Hva skal undervisninga inneholde og hvordan skal den foregå?
- Hvilke materialer og ressurser trenger vi for å nå måla?
Jan Arve Overland har laget en google-dokument med mal for baklengs planlegging der han har tatt utgangspunkt i malen til Wiggins og McTighe. Malen kan være til hjelp når vi skal utvikle ressurser etter prinsippene om baklengs planlegging.
Kilder
Overland, J.A, (2018): Fra læreplan til læringsmål. Notat. Hentet ned fra https://docs.google.com/document/d/12WgHfrE-Z9AW3NSgOgofoLuRsPNYsKq2_JxCv2CydTw/edit
Aaberge, A. (2022): Baklengs planlegging. Hentet ned fra https://ndla.no/nb/subject:1:9bb7b427-3f5b-4c45-9719-efc509f3d9cc/topic:1:a4db6c9d-7890-4348-8d0f-cbeef354d3db/resource:97224448-d473-4a7a-bf32-0b8e7e6ae8c4
Skrevet av Albertine Aaberge, Jan Arve Overland og bearbeidet av Julie Bjørnstad.