Skip to main content

Retningslinjer for bilder med identifiserbare personer

Hovedregel

Fotografi som avbilder en person ikke kan gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede.
Lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven) § 104. Retten til eget bilde.

I NDLA bruker vi standard samtykkeskjema på egneproduserte bilder med identifiserbare personer.
Se også modell og avtaleregisteret for tidligere avtaler og avkryssing i bildesystemet vårt på hvert enkelt bilde:

Avkryssing i Ed. Skjermbilde

Unntak i § 104

  • Det finnes unntak i § 104, men her er generelt unntak b. og c. som er aktuelle for NDLA. Merk at det kan være vanskelig å skille et situasjonsbilde fra et portrettbilde. Man kan altså bli nødt til å følge regler for behandling av personopplysninger i tillegg til å følge åndsverksloven.
  • Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av avbildedes dødsår.
  • Retten til eget bilde og samtykkekravet slik den er omtalt i åndsverkloven § 104 omfatter kun avbildninger av person som er eller har vært bosatt her i riket (§114). Bilder tatt av lokalbefolkningen på reise i utlandet omfattes altså ikke av denne spesifikke bestemmelsen, og heller ikke fotografier av utenlandske turister som er tatt i Norge.

NTB og modellklarering

På NTB er det tre bildedatabaser NDLA kan benytte seg av:

  • Redaksjonelle
  • Nordisk Premium
  • Stockbilder

Nordisk Premium og Stockbilder er alle bilder modellklarert.

Redaksjonelle er i ikke nødvendigvis modellklarert – her må man huke av for dette i søket eller selv lage avtale med den som er avbildet. Modellklarert gjelder illustrasjonsbilder der det er brukt modeller eller bilder av ukjente/vanlige personer, betalte eller ikke.

Bilder av kjente personer er aldri modellklarert. Publisering av bilder av kjente/offentlige personer kan likevel gjøres under unntaket i lovverket som sier at det kan gjøres om bildet har aktuell og allmenn interesse, men da må person eller sak være aktuell for bildet (dette gjelder selv om bildet kommer fra andre steder enn NTB).

Eksempler:

  • Vi kan bruke et bilde av kongen dersom vi skriver om slottet eller kongehuset, men ikke for å illustrere en sak om eldreomsorg.
  • Vi kan bruke et bilde av Erna Solberg hvis vi skriver spesifikt om henne eller Høyre, men ikke i en generell sak om at bergensere har høyere sykefravær.

Retningslinjene gjelder ikke kommersiell bruk slik som annonser, reklamebrosjyrer og illustrasjoner til skilting, profilering, produktpromotering og andre lignende bruksområder.

Kilder:
Lovdata: Lov om opphavsrett til åndsverk mv. (åndsverkloven) § 104. Retten til eget bilde.
Gisle Hannemyr: https://hannemyr.com/faq/legal_dm08.shtml
Hilde Hagevik Odde - NTB
Datatilsynet: Deling av bilder

Skrevet av Lars DrageDrage, oppdatert av Johannes Nag