UU: kodekammer
Kodekammer og UU
I utgangspunktet er kodekammer problematisk med tanke på universell utforming. Det inneholder mange ulike medietyper, og brukeren skal forflytte seg mellom flere rom i kodekammeret. Mye av innholdet er ikke-tekstlig. WCAG 1.1.1 er sentralt: Ikke-tekstlig innhold må få tekstalternativ.
Brukere, uavhengig av funksjonsnivå, kan miste oversikten om det blir for mange forskjellige elementer i rommene, og for mange ulike rom. Hvis det er mange klikkpunkt, og hvert enkelt klikkpunkt i tillegg har lange videoer eller lengre tekster, kan brukerne få kognitiv overlast.
Vi må gjøre flere tiltak for å forbedre UU når vi utvikler og vedlikeholder slike ressurser.
Vurderer du å lage en ny 360- eller kodekammer-produksjon er det viktig at det er en god og gjennomtenkt plan bak dette. Det er mye planlegging som skal til før du kan begynne å jobbe i programmet. Støtt deg til erfarne kollegaer.
Les: Veiledning utvikle kodekammer
Oppbygning og konsept
Det må være lett for brukeren å forstå hva hen skal gjøre i kodekammeret. Det må være tydelig hva som skal skje først og sist, og hva oppdraget til brukeren er. Vær konsekvent i oppbygningen av rom for rom, og tenk gjennom hvordan brukeren skal komme seg fra sted til sted, slik at det blir en tydelig progresjon i ressursen.
Navigasjon
360-rom kan være vanskelige å bevege seg i for de som bruker tastaturnavigasjon og/eller skjermleser. Sett sammen elementene i rommene i en logisk rekkefølge. Prøv ut med skjermleser og tastaturnavigasjon underveis i oppbygningen. Du kan bruke merkelapp-funksjonen på klikkpunktene for å vise brukeren rekkefølge og pekepinn om hva som skjuler seg bak et klikkpunkt.
Tiltak for å forbedre navigasjon
- Hvis elevene skal gjøre ting i en bestemt rekkefølge, må det være tydelig (WCAG 2.4.3)
- Knapper og navigasjon må være tydelig og konsekvent (WCAG 3.2.4)
- De ulike elementene må legges inn i riktig rekkefølge. Dette må du undersøke og teste ut med skjermlesere underveis (WCAG 1.3.2, meningsfylt rekkefølge)
- Test ut innholdet med skjermleser jevnlig under utviklingen, og legg inn elementene i riktig rekkefølge
Medieinnhold
Vi bruker normalt sett flere medietyper i kodekamre. Kamrene er bygget opp av flere scener med innhold i. Hver scene er enten et stillbilde, et panoramabilde eller et 360-bilde. Disse scenene kan vi beskrive tekstlig i scenebeskrivelsen, og slik bidrar vi til å forklare det visuelle i tekstform (WCAG 1.1.1)
I scenene kan det ligge innhold som bilder, tekstbokser, oppgaver, video eller lydklipp. Ikke-tekstlig innhold (bilde, lyd, video) må ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1). Videoer tekster vi og lyd får en tekst med transkripsjon (tekstboks eller tekstknapp).
Hold deg til noen få innholdstyper og lag innholdet i hver scene ganske likt.
Tiltak for å gjøre medieinnhold mer universelt utformet
- Bilder skal ha alt-tekst (WCAG 1.1.1) Noen bilder bør du utdype med tekst. For eksempel ved å legge på en kort tekstboks som er tilgjengelig for alle. Gir bildet viktig informasjon som det er viktig at elevene får vite?
- Hvis det er bilder av tekst skal teksten også være digital (WCAG 1.4.5). Det kan du løse ved å legge til tekst (boks eller knapp)
- Vær forsiktig med å bruke for mange ulike innholdstyper/konsepter i et enkelt kodekammer (kognitiv overlast). Hold deg til noen få medietyper.
- Unngå for mye tekst i tekstbokser (unngå kognitiv overlast)
- Ved bruk av video bør de være korte og relevante (unngå kognitiv overlast)
Tilby faglige alternativ
For brukere som ikke kan bruke kodekammer er det viktig at de kan få faglig utbytte med gode, relevante alternativ om temaet som dekker kompetansemål eller kjerneelement. For eksempel kan viktig innhold også være tilgjengelig i tekstform i artikkelen, eller at vi lenker til eller relaterer til annet fagstoff som artikkel og oppgave. Dette er det naturlig å komme inn på i disclaimeren.
Disclaimer
Det pågår arbeid om disse disclaimerne nå, og dette må legges inn når det er klart.