Brukerinnsikt om oppgaver
Oppgaver er en viktig del av innholdet på ndla.no. Lærere både ønsker og forventer at vi har oppgaver, og de opplever det som luksus hvis vi har mange og varierte oppgaver de kan velge mellom. Elevene liker oppgaver der det er tydelig hva de skal gjøre, der de må være aktive,aktive og der de gjerne kan komme seg litt bort fra pulten og ut fra klasserommet. Mange elever liker oppgaver der de må samarbeide, mens noen elever gir uttrykk for at de helst vil jobbe alene.aleine. Oppgaver elevene kan kjenne seg igjen i, og som er relevante for deres hverdag, er motiverende. Oppgaver kan gjerne ta utgangspunkt i enet case.
Oppgaver kan ha ulike formål: aktivere forkunnskap, repetere fagstoff, fremme samarbeidslæring, stimulere til utforskning og skaperglede, bidra til refleksjon, utvikle kritisk tenkning, vekke undring, oppøve etisk bevissthet, inspirere til samfunnsengasjement med flere.
Oppgaver og universell utforming
Gjør det enkelt å forstå hva som er formålet med oppgaven,oppgaven og hva elevene skal gjøre. Kommuniser enkelt og tydelig, og gi én instruksjon eller instruksjon/én oppgave av gangen. Lange oppgaver, med flere eller flere/ulike underoppgaver, må ha en tydelig struktur. Forklar gjerne vanskelige ord.
Les mer: Universell utforming
Innsikt fra brukertester
Variasjon i oppgavetyper
- Elever ønsker varierte oppgavetyper.
- Elevene liker godt å få praktiske oppgaver.
- Lærerne ønsker at vi har oppgaver som de kan tilpasse til sine elever og som varierer i omfang.
- Lærere sier at de kan tenke seg oppgaver som stimulerer til samarbeid i grupper og par.
- Oppgaver må gjerne vekke nysgjerrighet og undring, være åpne og stimulere til kreativitet og refleksjon.
- Lærere ønsker at oppgaver har tydelige læringsmål.
- Lærere liker oppgaver som åpner for at elevene kan skape kreative og varierte produkter.
Mestring forog alle elevene differensiering
- Det må være mulig å nivådifferenseiere oppgavene. Noen elever trenger lette oppgaver for å oppleve mestring.
- Eleven må få
rmulighet til å vise kompetanse på flere og varierte måter. - Gi rom for at lærerne kan tilpasse og styre oppgaven til sine elever.
Relevans
- Ta utgangspunkt i situasjoner elevene kan kjenne seg igjen
i og situasjoneri/fra deres hverdag. OppgaveOppgavene er knyttet til kompetansemål/kjerneelement/overordna del.
Tekst fra kvalitet (fra fokusgruppeintervju)
Elever liker variasjon i oppgavetyper. De liker oppgaver:
- som er relevante for
egeneleveneshverdaglivssituasjon kan motiverer elevene. derLæreredekanmålikesamarbeidenoen dertverrfagligede kommer seg litt bort fra pulten og ut av klasserommetsom tar utgangspunkt i reelle situasjoner eller caseoppgaver.
LærereEn sierdel atav vipunktene ikkeer måhentet værefra reddefokusgruppeintervju forpå å lage noen lette oppgaver også. Noen elever trenger disse for å få motivasjonHønefoss og mestringsfølelse.i LærereHalden. ønsker seg oppgaver som
er praktiske (praktiske oppgaverDu kanværelesevanskelige å finne)motiverer elevene ved å være relevante for deres livssituasjongir alle elever mulighet til å oppleve mestring (mulig å nivådifferensiere)vekker nysgjerrighet og undring, er åpne og stimulerer til kreativitet og refleksjonstiller krav til kildekritikkstimulerer til samarbeidmer igrupper og pargir rom for at lærerne kan tilpasse og styre oppgaven til sine elevervarierer i omfanghar tydelige målåpner for at elevene kan skape kreative og varierte produkterkan gjerne også bidra til å bygge klassemiljø (ved at elevene blir bedre kjent gjennom aktivitetene)kan av og til være tverrfaglige
Kilde:Google-presentasjon:google-presentasjonen: fokusgruppeintervju Hønefoss og Halden
.
Brukertestrapporter
- Creating your own short story (engelsk fellesfag)
- Utforsking: dronning Margrete (historie, puslespillmetoden)
- Grønn vekst (markedsføring og ledelse 2)
Eksempler med innholdstypen
Mestring for alle elevene
NDLA: In mehreren Kulturen zu Hause ,tysk 2
Ressursen har flere tema og oppgaver elevene kan velge mellom. Noen tema har enklere oppgaver enn andre, og oppgavene innenfor hvert tema har også ulik vanskelighetsgrad. Ressursen kan differensieres både ut fra tema og ut fra oppgaver innenfor hvert tema.
Relevans
NDLA: Ny på videregående, tverrfaglige temaer, folkehelse og livsmestring
Oppgavene viser situasjoner fra videregående skole elevene kan kjenne seg igjen i og som er relevante for deres livssituasjon. Små filmsnutter danner utgangspunkt for diskusjonen elevene imellom, og elevene kan ta utgangspunkt i tenkte situasjoner fra en skolehverdag, ikke egne, personlige opplevelser.
Skrevet av Julie Bjørnstad