Skip to main content

Brukerinnsikt om video

Skrevet av Stina Grolid

Videoklipp er visuelt og et populært medium for mange elever. Det er viktig at innholdet er relevant, at videoen ikke er så lang, og at den har et klart pedagogisk formål. Noen ganger er videoklippet en del av øvrige fagstoffet i en artikkel. Vi kan også bygge en ressurs rundt en video, der videoen i stor grad bærer ressursen. Da kan vi bygge ut video med innhold som oppgaver (før- og/eller etteroppgaver), refleksjonsspørsmål eller begrepsliste.

Det er viktig med en faglig ramme rundt et filmklipp. Skal vi aktivisere forkunnskap? Trenger eleven å lese/kunne noe før hen ser filmen? Hva skal eleven gjøre etter hen har sett filmen?

Les mer: Kvalitet i video

Video og universell utforming

Videoer er ikke så tilgjengelig for en del brukere. Videoer skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1.). Vi løser det normalt sett med teksting av video. Noen videoer er synstolket. I tillegg kan vi gjengi viktig innhold fra videoen i teksten i artikkelen. Det er viktig med gode visuelle kontraster, og at lyden er god. Tale må være tydelig.

Les mer: Video og UU

Innsikt fra brukertester

Faglig ramme og kontekst

  • Det må være mer i en ressurs enn kun en video, det er ikke nok å kun ha ingress og videoklipp
  • Det er viktig med oppgaver og faglig ramme rundt videoklippet
  • Lærerne er tydelige på at de ønsker oppgaver til videoene

Lengde

  • En video bør handle om én ting. Skal du fortelle om to ting - lag to filmer.
  • Det er bedre med flere korte videoer enn en lang video
  • Elever ønsker både video og tekst når det er fagvideo. Elevene tenker at videoen kan ha mer utfyllende informasjon enn teksten
  • Elevene trekker fram tre-fem minutter som passe lengde på en undervisningsvideo
  • Forklaringsvideoer kan være kortere (inntil to-tre minutter)
  • Det kan være vanskelig å "lete" etter informasjon i en video om den er lang

Virkemidler og karakterer

  • Karakterene i filmene må være utadvendt, snakke tydelig og egne seg foran kamera
  • Ved bruk av musikk må den passe til innholdet og "stemningen"
  • Bakgrunnsmusikk kan bli irriterende 

Eksempler med innholdstypen

Yrkesportrett baker (NDLA) 
I ressurser møter vi en baker som forteller om sin arbeidshverdag. Han formidler faglig kunnskap og glede over yrket sitt, er utadvendutadvendt og henvender seg mot seer. Videoen er god på å vise yrket i praksis, og partiet rundt 2:10 har god knagging (knytte det visuelle til det auditive) når bakeren viser eksempel på løfteteknikk og samtidig forklarer og begrunner hvorfor det er viktig å fokusere på det. Ressursen ellers har med en kort punktliste med fakta, og tekst med viktig innhold om bakeryrket (Hva gjør en baker og Hvor kan jeg jobbe).

Bruk av smittevernutstyr (NDLA)
Videoen i denne ressursen viser/forklarer mer med video enn tekst ville gjort..gjort når det gjelder bruk av smittevernutstyr. Sykepleieren snakker tydelig med passe tempo og demonstrerer tydelig steg for steg i vaskeprosessen og forklarer dette. Ressursen har mer innhold utover filmen. Det er flere oppgaver knyttet til temaet, både praktiske oppgaver og refleksjonsoppgaver. Til slutt er det relatert en rekke fagstoff som kan være relevant for elevene å se videre påKommenter grepene

Platons hulelignelse (NDLA)
Kommenter grepene (føroppgave og oppgaver etterpå)