Brukerinnsikt om video
Videoklipp er visuelt og et populært medium for mange elever. Det er viktig at innholdet er relevant, at videoen ikke er så lang, og at den har et klart pedagogisk formål. Noen ganger bærer videoen ressursen, andre ganger er videoklippet en del av øvrige fagstoffet i en artikkel.
Det er viktig med en faglig ramme rundt et filmklipp. Skal vi aktivisere forkunnskap? Trenger eleven å lese/kunne noe før hen ser filmen? Hva skal eleven gjøre etter hen har sett filmen?
Video og universell utforming
Videoer er ikke så tilgjengelig for en del brukere. Videoer skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1.). Vi løser det normalt sett med teksting av video. Noen videoer er synstolket. I tillegg kan noe av innholdet i videoen gjengis i tekst i selve artikkel. Det er viktig med gode visuelle kontraster, og at lyden er god. Tale må være tydelig.
Innsikt fra brukertester
- Det er ikke nok å kun ha ingress og videoklipp, det må være mer i ressurser med video
- Det er viktig med oppgaver og faglig ramme rundt videoklippet
- Lærerne er tydelige på at de ønsker oppgaver til filmer
- En video bør handle om én ting. Skal du fortelle om to ting - lag to filmer.
- Det er bedre med flere korte filmer enn en lang (21) Hva betyr tallene bak punktene?
- Elever ønsker både film og tekst. Elevene tenker at filmen kan ha mer utfyllende informasjon enn filmen. (21 + 25)
- Videoer må fenge, karakterene i filmene må være utadvendt, snakke tydelig og egne seg foran kamera. Innsikt om karakterer i videoer (klar til gjennomsyn) (ta over)
- Bakgrunnsmusikk kan bli irriterende (25)
Rapporter
Eksempler med innholdstypen
Bruk av smittevernutstyr (viser/forklarer mer med video enn tekst ville gjort) Platons hulelignelse (føroppgave og oppgaver etterpå)
Les mer: (lenker til