Skip to main content

Kvalitet i et emne

Fagene på NDLA skal bygges opp i emner. Et emne bør gjenspeile læreplananalysen og strukturen som er bygget opp i dreieboka.

Les mer: Veiledning læreplananalyse og dreiebok

Emner er bygget opp av læringsressurser

Et emne er bygget opp av læringsressurser, altså ulike typer fagstoff og oppgaver. Du kan lese om kvalitet i de ulike ressurstypene på kvalitetsplattformen.

Emner har gjerne underemner der hovedinnholdet ligger. For at et emne skal ha en god kvalitet, bør det ha en god ingress, altså en god forklaring på hva emnet er. 

Et emne har gjerne ti barn

Vi pleier å si at et emne skal ha cirka ti "barn", det betyr at et emne skal ha omtrent ti ressurser i et fag. Det kan gjerne være noen færre eller noen flere. I noen emner vil det være naturlig å ha for eksempel 15 ressurser, men dette med ti barn betyr at vi skal tenke oss om når vi finner ut hvor mange ressurser som skal ligge i et emne. 

 Om faget-emne 

Alle fag på NDLA skal ha et emne som skal handle om faget. De fleste velger å kalle det “Om faget” (eller Om.. (fagnavn)) . 

Om faget-emnet skal inneholde minst en artikkel om faget. Der kan det skrives om struktur, valg av emner og evt tverrfaglige tema o.l. Er faget i beta/i utvikling, kan man gjerne ha med at faget fortsatt er i utvikling og at det vil bli fylt på med emner og innhold etter hvert. Da er artikkelen endringssensitiv slik at den må oppdateres når faget er ute av beta. 

Om faget-emnet kan også inneholde ulike lærerveiledninger, spesielle ting for faget, og gjerne et forslag til årsplan. 

Skrevet av Inga Rudi