Kvalitet i video
Denne siden handler om undervisningsvideoer som er produsert av oss eller andre. Om du ønsker å lese om NDLA Film kan du besøke siden: NDLA Film.
1. Når passer det med videoressurser?
Det passer godt med video når vi skal visualisere noe. Video kan vise ekte eksempler og engasjere elevene. Video kan også stimulere til refleksjon og diskusjon. Når elever får se pedagogiske filmer som forklarer, viser og beskriver kan det bidra til mer læring.
NDLA skiller mellom emnebaserte undervisningsfilmer og instruksjonsfilmer. En emnebasert undervisningsfilm kan være en introduksjon til et emne eller fordypning. Disse filmene er ca. 5-8 minutter lange. En instruksjonsfilm kan for eksempel vise yrkesutøvelse, prosesser og verktøy i bruk. De er ofte kortere enn de emnebaserte undervisningsfilmene.
[@@ Legg inn link til forklaringsside om levende bilder]
2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme
I NDLA kombinerer vi video og tekst for å fremme læring, og videoen skal være en del av en faglig kontekst. Det må være tydelig for eleven hva som er hensikten med videoen. Aktiviteter knytta til videoen kan være med på å øke læringsutbyttet.
Videoene skal være faglig korrekte og relevante. Karakter og miljø må være realistiske og representative. Hvis vi skal filme verksted og spesialrom med strenge HMS-krav må disse være oppfylt i videoene. Yrkesfaglærere ønsker spesielt å få se videoinnhold av spesialrom og verktøy som mange skoler ikke har tilgjengelig.
Tenk på målgruppa di når du planlegger en video. Elever liker korte og poengterte videoer.
At læremiddelet benytter flere kommunikasjonsuttrykk samtidig (for eksempel tekst, bilde, lyd, animasjon eller film), omtales som multimodalitet. Det multimodale innholdet støtter læring når de ulike kommunikasjonsuttrykkene er tilpasset målgruppen og utfyller og forsterker hverandre.” Udir: Veileder for for kvalitet i læremidler i alle fag
3. Universell utforming av videoinnhold
Hovedregelen er at ikke-tekstlig innhold skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1). Når det gjelder video er det flere grep vi kan ta i bruk for å lage tekstalternativ:
- Vi tekster videoer (LMA legger video til teksting i Trello) på bokmål og nynorsk. Parallellitetskrav
- Vi synstolker videoer og tilstreber integrert synstolkning
- Vi gjengir viktig faginnhold i tekst i artikkel
- Vi unngår innbrent tekst
Vi må passe på at tale er tydelig, og at det ikke er forstyrrende støy i bakgrunnen som høy musikk eller høy miljølyd. Videoer må være mulige å starte og stoppe (WCAG 2.2.2), og være mulig å operere med tastatur (WCAG 2.2.1) Dersom vi bruker video i avanserte H5P-er (interactive video, 360, branching scenario) blir det mer komplisert for brukeren, og vi må gjøre det vi kan for at ressursen skal være mest mulig universelt utformet.
Les mer: UU:Video
4. Brukerinnsikt om video
Vi har gjort mange brukertester av videoinnhold. Elevene liker godt videoinnhold. De vil se det som det blir snakket om, ikke se på personer som bare snakker.
- Lærere ønsker oppgaver til filmene
- Elevene vil at videoene skal være korte og konkrete (over fem minutter er for langt)
- Elever vil heller ha flere korte videoer enn en lang om de handler om ulike tema
- Karakterer i videoer må være engasjerende og trygge foran kamera. Elever liker flinke fagfolk og personer på samme alder som seg selv
- Elever ønsker mangfold i hvem de får se i filmene
- Musikk kan noen ganger bli irriterende, bruk med varsomhet
Les mer: Brukerinnsikt om video
5. Hvilke videoer kan vi bruke?
Generelt om videoer
Egenproduserte videoer
Vi har flere flinke videoprodusenter i ROS. Jarle og Tom hjelper deg gjerne. Vi har også animatør Siren som lager flotte animasjoner. Disse medarbeiderne har god peiling på hvordan vi kan lage godt videoinnhold tilpasset våre brukere og våre nettsider.
Hvis du ønsker å bestille en intern videoproduksjon eller animasjon kan du sende inn en bestilling i skjemaet Bestille foto og video.
Hvis du ønsker å undersøke om vi har videoer fra før, kan du gå inn i en artikkel i ED, trykke på plusstegn og velge “video”. Da får du opp videosøk av innholdet vårt.
Lurer du på hvordan du setter inn video i artikkel kan du lese om det i artikkel om video i ED (Zendesk).
Filmer produsert av eksterne leverandører
Det er flere produksjonsselskap som produserer undervisningsfilm for oss. Det er lurt og viktig å lage tydelige bestillinger av videoinnhold, og følge filmen godt opp underveis og i postproduksjon. En eksternt bestilt video koster over 100.000 kroner.
Tips til planlegging av eksterne videoer
- Video er et visuelt medium og vi ønsker å vise noe, ikke bare vise noen som prater (show don´t tell). Minst mulig “talking heads” (personer som bare snakker, og snakker). Vis det personer snakker om!
- Musikk/bilder/video/grafikk etc. må være rettighetsklarert og i tråd med avtalte lisenser.
- Eksterne har ikke nødvendigvis faglig og pedagogisk kunnskap, og der er vi viktige for å utforme gode bestillinger og følge disse godt opp.
- Vær svært nøye med bestillingen i forkant og følg opp underveis. Be om å få grovklipp av filmen, slik at vi kan gi innspill tidlig før det blir “for sent” å endre.
- Video skal ha høy teknisk kvalitet med god struktur, god filming, bra lyd og god klipping. Be gjerne din deskkontakt om å se gjennom materiale sammen med deg.
- Evt. tekstplakater skal være på både bokmål og nynorsk
- ta hensyn til synstolkning i hele produksjonen
Videoer vi får tillatelse til å bruke
Noen ganger får vi tillatelse til å bruke videoer som andre har laget. Disse må vi laste opp i Brightcove, vi må tekste dem og noen ganger gjøre tilpasninger. Disse videoene må følge øvrige kvalitetskrav og regler som vi har for vårt eget videoinnhold.
Selv om vi kan få en video gratis, må vi huske at teksting og annen bearbeiding gjort av oss også koster noe og bruker av fagredaksjonens tildelte tid med språkressurs og/eller deskressurs.
Når vi får tilgang til video laget av andre er det flere ting vi må passe på:
- er kvaliteten god nok teknisk ( sjekk med din deskkontakt tidlig i prosessen)
- er ressursen faglig relevant (sjekk med andre om du er i tvil)
- avtale om bruk av ressurs og lisens og kreditering må være i orden
- personer som er gjenkjennbare må samtykke slik at innholdet blir modellklarert
Avtaleregister med rettighetshavere
Avtalerutiner NDLA (her finner du også formulering med forespørsel om bruk av innhold)
Registrer modellklarering Forslag formulering modellklarering
Videoer vi kan bygge inn i ED
Vi kan også bygge inn videoinnhold fra sider som er godkjente (står på whitelist). NRK skole og Vimeo er særlig relevante nettsted med videoinnhold vi kan bygge inn.
Whitelist med nettsider vi kan bygge inn og oppskrift på hvordan vi bygger inn å bygger innhold (Zendesk).
Det er ikke alle NRK skole-videoer som er tekstet. Vi kan ønske oss teksting av bestemte videoklipp. Vi kan også ønske oss bestemte klipp eller episoder av noe laget av NRK. Dette legger vi inn i skjemaet NDLA-ønskeliste NRK skole.
Vimeovideoer er ikke alltid tekstet. Da må vi lage et tekstalternativ. For eksempel et sammendrag i ekspanderbar boks under videoen.