Skip to main content

Vi bruker CC-lisenser på NDLA

Hvorfor bruker NDLA CC-lisenser?

NDLA ønsker å bidra til deling og gjenbruk av digitale læringsressurser (utvikling og forvaltning av digitale fellesgoder). Dette ønsket er nedfelt i NDLAs  formål. Med CC-lisenser bidrar NDLA og andre OER-organisasjoner til å oppfylle Unescos anbefalinger om bruk av åpne digitale læringsressurser (OER) for å sikre morgendagens utdanning med like muligheter for alle. Vi bruker derfor åpne lisenser så langt det er mulig. CC-lisenser åpner for fri tilgang og for utnytting av potensialet som ligger i bruk og gjenbruk av digitalt innhold.

Som forvalter av digitale fellesgoder skal vi også ivareta alle rettigheter knyttet til åndsverk. NDLA følger derfor åndsverkloven og god skikk. Med CC-lisenser har vi et rammeverk som hjelper oss å inngå klare avtaler med rettighetshavere og å formidle bruksrettighetene tydelig til brukere av innholdet. Med CC-lisenser er også betingelsene for bruk av innhold avklart ved avtaleinngåelse. Dette gir forutsigbarhet for NDLA som forvalter innhold, og det gjør deling og videre bruk praktisk mulig. Slik legger vi til rette for full utnyttelse av vårt digitale innhold.

Hvordan forvalter NDLA digitale fellesgoder?

Alt innhold på NDLA skal merkes tydelig og korrekt. Både elever, lærere og andre brukere skal trygt kunne gjenbruke og dele innhold de finner på NDLA. Tydelig og korrekt merking gjør også at opphavere og andre rettighetshavere ser og kan stole på at rettighetene deres blir ivaretatt.

En opphaver får etter åndsverkloven automatisk opphavsrett til et verk når det skapes. Det er ikke mulig å frasi seg denne retten, derfor er navngivelse av opphaver obligatorisk. Selv om man ikke kan si fra seg de ideelle rettighetene (dvs. navngivelse) i Norge, kan man likevel forvalte de økonomiske rettighetene på ulike måter og på den måten legge til rette for bruk og deling. Dette gjelder alle typer åndsverk, som tekst, fotografier, video og musikk.

Flere typer lisenser

Felles for CC-lisenser er at videre bruk av et verk er vederlagsfri så lenge en følger krediteringsreglene oppgitt i lisensen. Men det fins ulike typer CC-lisenser som setter ulike begrensinger for bruken. 

CC-lisensene finnes i disse kombinasjonene:

  • BY (Navngivelse; NLOD-lisensen kan oversettes til denne)

  • BY-SA (Navngivelse – Del på samme vilkår; GNU-GPL-lisensen kan oversettes til denne)

  • BY-ND (Navngivelse – Ingen bearbeidelse)

  • BY-NC (Navngivelse – Ikke-kommersiell)

  • BY-NC-SA (Navngivelse – Ikke-kommersiell – Del på samme vilkår)

  • BY-NC-ND ( Navngivelse – Ikke-kommersiell – Ingen bearbeidelse)

I tillegg benyttes public-domain-merking for verk som har falt i det fri:

  • PDM (Public Domain Mark): Slik merkes verk som har falt i det fri, det vil si verk der vernetida har utløpt.

  • PDD (Public Domain Dedication, eller CC0): Slik merkes verk som opphaver aktivt har gitt til allmennheten. Denne lisensen kan ikke brukes i Norge, men vi kan bruke materiale fra utlandet som er lisensiert på denne måten. 

NDLAs mål for lisensiering

NDLA ønsker å publisere sitt egenproduserte innhold under Creative Commons-lisensen
Navngivelse – Del på samme vilkår. Denne lisensen gir mulighet for svært fleksibel gjenbruk. Samtidig fungerer lisensen som et incitament til å få flere til å dele. Medarbeidere  i NDLA inngår avtale om å publisere under denne lisensen. 

Vi ønsker videst mulig bruksrett også på vårt innkjøpte innhold. Creative Commons-lisensen Navngivelse er altså å foretrekke ved innkjøp. Innhold under denne lisensen kan kombineres med BY-SA-innhold, men også med innhold med andre typer bruksrett der dette kan være ønskelig eller nødvendig. 

NDLA kan også kjøpe inn og merke innhold med begrenset bruksrett når det innkjøpte innholdet anses å ha stor læringsverdi trass i at gjenbruk ikke er mulig. NDLA må av og til velge mellom muligheter for bruk og muligheter for gjenbruk. Filmtjenesten vår er et eksempel på dette. 

Det kan også være aktuelt å bruke musikk og bilder av kunstverk. Innhold som kreves innrapportert til Bono eller Tono (avtalelisens), kan ikke få CC-lisens. Men fordi målet vårt er å utvikle digitale fellesgoder, vil vi alltid søke etter muligheter for åpne løsninger som muliggjør gjenbruk av digitale ressurser.

NDLA skal ha markering av opphavsrett (opphavsperson/rettighetshaver) på alle typer åndsverk på sidene våre. Når et åndsverk har flere opphavspersoner, skal alle navngis.

Bruk av skjønn

CC-lisenser gir gode retningslinjer for trygg bruk, men det kan likevel være nødvendig å bruke skjønn når en skal vurdere mulighetene for bruk og gjenbruk:

  • Sammensatt materiale må gjennomgås for å sikre at alle lisenser på del-innhold er ivaretatt

  • Modellklarering må i utgangspunktet sjekkes hver gang et bilde gjenbrukes på et nytt sted

  • Det kan finnes ulike oppfatninger av hva som er ikke-kommersiell virksomhet

Skrevet av Johannes Leiknes Nag