Uu: lyd
Vi tilpasser ressurser lydinnhold slik at personer med hørselsproblemer skal få utbytte av disse. Lydressurser skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1. og WCAG 1.1.2.). Det gjelder både lydklipp, kildemateriale som er lyd og lyd i videoinnhold. Vi transkriberer lydklipp og tekster videoer. Hvis vi lenker til eksternt lydinnhold som en podkastepisode er det beste å skrive en transkripsjon. Vi kan også lage et tekstalternativ som et sammendrag. For brukere med annet morsmål kan transkripsjon av lyd gjøre det mulig at de enkelt får tak i lydinformasjonen ved bruke av oversettelsesverktøy.
Lyd som ikke er tale
Kravet for tekstlig alternativ er at det skal gi nok informasjon til å kunne forstå budskapet eller formålet med lyden. Hvis informasjonen er relevant for flere enn dem med hørselsutfordringer vil det være en naturlig del av teksten og ikke gjemt som alternativ. Tekstalternativ til lyd skal på samme måte som alternativ tekst til bilder være beskrivende, ikke forklarende. Hvis formålet med lyd/musikk først og fremst er å skape en spesifikk sanseopplevelse (skummelt), må tekstalternativene som et minimum gi en beskrivende identifikasjon av det ikke-tekstlige innholdet - kort sagt “hva går jeg glipp av her”. Man kan også se for seg at det finnes lyd som er rent “dekorativ”. Den skal ikke beskrives i tråd med W3C-anbefalinger.
Les mer: Hva må vi tenke på for å lage universelt utformet innhold til ndla.no
Tiltak for å forbedre uu
Vi kan gjøre flere tiltak for å forbedre uu i lydinnhold:
- Lydklipp har tekstversjon, og vi transkriberer disse normalt sett (WCAG 1.1.2.)
- Vi velger fullversjon av lydavspiller slik at brukeren kan stoppe eller pause lyden når klippet er over tre sekunder (WCAG 1.4.2)
- Hvis det er viktig faglig innhold i et lydklipp kan vi gjengi innholdet i fagartikkel
- Vi har best mulig lyd. Personer som snakker har klar og tydelig stemme, og det ligger ikke forstyrrende støy eller musikk under tale.
- Vi tekster videoer (WCAG 1.2.2.). Teksten må være digital, og ikke innbrent.
Eksempel på uu-tilpasning
NDLA: Matsvinn, oppgaver til podkast
Lydklippet i denne ressursen er en podkast på 21 minutter og er transkribert. Det gjør at brukere som ikke lytter til podkasten, men kan lese, får tilgang til fagstoffet. Tekstversjonen kan også gjøre at det blir lettere for de som leter etter et bestemt parti, for eksempel et svar på oppgaven, å finne hvor i materialet de finner temaet.
Relatert innhold:
- Hva må vi tenke på for å lage universelt utformet innhold til ndla.no
- Generelt om universell utforming
- Kvalitet i lyd
UUtilsynet:Uutilsynet: Løsningsforslag for nettsider – video og lydopptak
Kilder
Grolid, S. (2022). Universell utforming av lyd og video. Hentet 08.06.22 fra https://ndla.no/article/36099
Tilsynet for universell utforming av ikt. (u.å.). Video og lydopptak. Hentet 24.04.22 fra
https://www.uutilsynet.no/veiledning/video-og-lydopptak/232
Tilsynet for universell utforming av ikt. (u.å.). WCAG-standarden. Hentet 08.06.23 fra
https://www.uutilsynet.no/wcag-standarden/wcag-standarden/86
Skrevet av Stina Grolid og Johannes Leiknes Nag