Skip to main content

Uu: navigasjon og struktur

Konsept:

Når du bruker nettsider, skal du kunne finne fram på en enkel måte.
Ref: Tema navigasjon hos UU-tilsynet.

Guttorm oppsummerer UU-tilsynet og prøver å skrive relevante døme. Skisse. .

Suksesskriterium omfattet av forskriften:

1.3.2 Meningsfylt rekkefølge (Nivå A)

KORT FORTALT: Presenter innhold i en meningsfull rekkefølge.

Hensikten med kravet er å sørge for at korrekt leserekkefølge ivaretas i koden, i tilfeller der den visuelle leserekkefølgen har betydning for å forstå hele eller deler av innholdet. 

NDLA: Gjer det enkelt, og i rett rekkefølge. Det er spesielt lett å gå seg vill i komplekse saker som t.d. H5P og tabellar. Bruk definisjonslister der det skal brukast. Mesteparten av dette handlar om plattform og design, ikkje det redaktørane kan lage. I H5P Course Presentation må man vera nøye med rekkefølge - og blir det feil må ein bygga slide opp på nytt. Det er t.d. vesentleg at skjermlesar får alt-teksten til eit bilde før brukaren får opplest bildeteksten som står nedanfor.

2.2.1 Justerbar hastighet (Nivå A)

KORT FORTALT: Tidsbegrensninger skal kunne justeres av brukeren.

Hensikten med kravet er å sikre at brukerne får tilstrekkelig tid til å gjennomføre oppgaven de kommer for å gjøre når de besøker nettstedet, i tilfeller der innholdet har tidsbegrensninger.

NDLA: Me har ikkje oppgåver som går på tid, men har eit par H5P-typar som kan ha automatisk framdrift. Flashcards skal avviklast. I Single Choice Set alltid skal skru dette av. Ein Kahoot, eller interaktive oppgåver med tidsfrist må kunne gjennomførast av personar som er blinde, har nedsatt syn, er døve, har nedsatt hørsel, nedsatt rørsleemne eller nedsatt kognisjon. 

2.2.2 Pause, stopp, skjul (Nivå A)

KORT FORTALT: Gi brukeren mulighet til å stoppe, pause eller skjule innhold som automatisk endrer seg.

Hensikten med kravet er å unngå at brukere blir distrahert av innhold som beveger seg, blinker, ruller eller oppdaterer seg automatisk, når de besøker siden. Dette kan forsinke eller hindre brukeren i å gjennomføre oppgaven de kom for å gjøre.

NDLA: Me har ikkje denne typen innhald, unntatt ein og anna GIF. 

2.3.1 Terskelverdi på maksimalt tre glimt (Nivå A)

KORT FORTALT: Innhold skal ikke blinke mer enn tre ganger per sekund.

Hensikten med kravet er at alt innhold skal være tilgjengelig for brukerne, uten fare for at innholdet utløser anfall som følge av fotosensitivitet.

NDLA: Me har ikkje denne typen innhald, unntatt ein og anna GIF. 

2.4.2 Sidetitler (Nivå A)

KORT FORTALT: Bruk nyttige og tydelige sidetitler.

Når hver nettside har en beskrivende sidetittel er det enklere for brukeren å orientere seg på nettstedet og finne relevant innhold, uten å måtte lese innholdet først.

NDLA: Presenter det som møter deg om du opner sida, før du opnar sida. Passe lange titlar er ofte betre enn dei korte. Titlar må og fungere i søk. Tenk ekstra nøye gjennom sidetitlar som kan finnast i mange fag og fleire stader i same fag, som t.d. grammatikk, HMS, oppgåver, tekstsamling. Me leggjer automatisk til fagnamna når ein ser sidene i eksterne system eller i søkemotorar. 

Sjå og Tittel, ingress og overskrifter

2.4.4 Formål med lenke (i kontekst) (Nivå A)

KORT FORTALT: Alle lenkers mål og funksjon fremgår tydelig av lenketeksten.

Hensikten med kravet er at lenketeksten eller lenketeksten kombinert med programmatisk bestemt lenkekontekst, skal gi informasjon om lenkemålet, slik at brukeren kan ta stilling til om han vil åpne lenken eller ikke.

NDLA: Sjå råd om lenker på kvalitet.ndla.no

2.4.5 Flere måter (Nivå AA)

KORT FORTALT: Tilby brukeren flere måter å navigere på.

Hensikten med kravet er at brukeren skal ha mer enn en måte å finne fram på, på et nettsted. Det kan for eksempel være med søk, meny eller nettstedkart.

NDLA: Ein kan bruke fleire måtar for å finne fram på NDLA og internt i eit fag. Ein kan velje i menyen. Bruke launchpad og brødsmulesti. I tillegg kan ein søke. Me brukar ikkje nettkart, men har sitemaps med adresser tilgjengeleg per fag. 

2.4.6 Overskrifter og ledetekster (Nivå AA)

KORT FORTALT: Sørg for at ledetekster og overskrifter er beskrivende.

Hensikten med kravet er å sikre at overskrifter og ledetekster beskriver tema eller hensikten med det aktuelle innholdet, slik at det blir enklere for brukeren å orientere seg i innholdet.

NDLA: Ein god ingress og god struktur er vesentleg for at lesarane skal kunne navigere. H1 vil vere tittel på side. Men H2-H4 kan redaktørane bestemme. Bruk H2-H4 for å lage struktur. Ein H3 må alltid vere under ein H2. Ikkje bruk H2-4 for å formatere tekst. H2 får i tillegg anker/bokmerke, slik at ein kan komme rett til ei deloverskrift. Bruk sa11y eller andre verktøy for å sjå strukturen på nettsida. 

Sjå og Tittel, ingress og overskrifter

3.2.3 Konsekvent navigering (Nivå AA)

KORT FORTALT: Navigasjonslenker som gjentas på flere sider skal ha en konsekvent rekkefølge.

Hensikten med kravet er å legge til rette for konsekvent presentasjon av elementer for navigasjon på nettstedet, når de blir gjentatt på flere sider, innenfor et sett av nettsider.

NDLA: Et sett av nettsider kan tolkast som eit fag, oppgåvesider, fagartiklar og så vidare. NDLA er bygd over fleire år, og av fleire forfattarar. Det er fint om ein gjer det stort sett likt innanfor eit fag eller emne. Dei fleste av navigasjonslenkene er utanfor redaktørar sin kontroll, dei er i designet. Topptekst, klikkbar logo, søkefelt, snarveilenker, meny og botntekst/footer er døme på slike navigasjonslenker.  

4.1.2 Navn, rolle, verdi (Nivå A)

KORT FORTALT: Alle komponenter har navn og rolle bestemt i koden.

Hensikten med suksesskriteriet er å sikre at personer som bruker hjelpemiddelteknologi via koden skal kunne identifisere brukergrensesnittkomponenter, samt hvilken funksjon, rolle, tilstand, egenskap og verdi disse har til enhver tid.

NDLA: Me bruker t.d. Aria labels på knappar. Me fortel om det er ein lokalmeny, eit søkefelt, ein knapp eller ei lenke. Me forteller t.d. om "Vis tilleggsstoff" er aktivert. Eller om menyen er open.