Skip to main content

UU: video

Skrevet av Stina Grolid og Johannes Leiknes Nag

Videoer er ikke like tilgjengelig for alle våre brukere. Videoer skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1.). Vi tekster våre egne videoer. Dersom vi bygger inn video fra andre (som Vimeo) og de ikke har teksting, må vi lage et tekstalternativ. Tekstalternativ kan være et kort tekstsammendrag med hovedinnholdet til videoen. Vi synstolker også videoer.

Brukeren bør får informasjon om videoen før hen starter den. Det er nyttig at sentralt innhold i en video også står i artikkelen. Det er ikke alle som kan se film eller lete i videoklipp for å finne fram til viktig info.

Les mer: Hva må vi tenke på for å lage universelt utformet innhold til ndla.no

Tiltak for å forbedre UU

Vi kan gjøre flere tiltak for å forbedre UU i videoinnhold:

  • Vi tekster videoer (WCAG 1.2.1.). Teksten må være digital, og ikke innbrent.
  • Video bør ha tittel over seg i ressursen (H2/H3) hvis det ikke står en tydelig tittel på oppstartsbildet
  • Tekst i artikkel/bildetekst (videotekst) bør gi kontekst til videoen
  • Vi kan skrive viktig faginnhold fra video i artikkel. Det hjelper også brukere som ikke har anledning til å se en hel video, men gjerne vil vite mer om et av temaene som videoen berører.
  • Vi sørger for at titler i filmene og annen tekst har tydelig kontrast mellom tekst og bakgrunn. Kontrastforholdet skal være minst 4,5:1 (WCAG 1.4.3)
  • Vi har best mulig lyd. Personer som snakker har klar og tydelig stemme, og det ligger ikke forstyrrende støy eller musikk under tale.
  • Vi synstolker videoer
  • Hvis filmen er langlang, med mange ulike fokusfokus, kan det være bedre med flere korte filmer.

Eksempler på UU-tilpasninger

Teksting av video

Kildearbeid og målgrupperetting (NDLA)
I eksempelet ser vi to videoer. Den første videoen "Rådebank" er produsert av Cylinder for NDLA og er tekstet i Brigthcove. Den siste videoen har vi bygget inn fra NRK skole. Den er også tekstet.

Standard synstolkning

Kildearbeid og målgrupperetting (NDLA)
Den første videoen har synstolkning, og ved å velge knappen "bytt til synstolket versjon" kan brukeren bruke dette alternativet. Synstolket versjon er 8:29 mot vanlig versjon som er 6:34 lang.34. Her starter videoen med en fortellerstemme som forteller hva som skjer i ruta. "Vi ser innklipp fra serien Rådebank. En volvo kjører gjennom en stille bygate. En ung gutt sitter i volvoen og kjører mens han ser ut. Ellen Ramstad, innholdsutvikler Utviklingsavdeling i NRK sitter og snakker...". Dette gjør at personer som ikke ser kan få informasjon om det visuelle innholdet i filmen.

Integrert synstolkning

Dokumentert sikkerhetsopplæring (video 1 Dreiebenk) (ikke publisert)
Videoer om dokumentert sikkerhetsopplæring (Industriteknologi vg2) ble planlagt med integrert synstolkning. Det gjør at eleven som snakker og viser innholdet i videoen sier hva han heter, og forklarer hva slags verktøy og bestanddeler han bruker, i stedet for å si "sjekk at det fungerer" sier han "Nå ser vi at spindelen roterer. Hvis sensoren fungerer som den skal, vil den skru seg av med en gang jeg løfter den." (2:16-2.23) 

Viktig innhold er også tilgjengelig i artikkelen i tekstform

Legg inn eksempel

Du ønsker kanskje også å lese:

Kilder

Grolid, S. (2022). Universell utforming av lyd og video. Hentet 14.06.22 fra https://ndla.no/article/36101

Tilsynet for universell utforming av ikt. (u.å.). Video og lydopptak. Hentet 08.05.23 fra
https://www.uutilsynet.no/veiledning/video-og-lydopptak/232

Tilsynet for universell utforming av ikt. (u.å.). WCAG-standarden. Hentet 08.06.23 fra
https://www.uutilsynet.no/wcag-standarden/wcag-standarden/86