Kvalitet i interaktivt innhold (generelt)
1. Innledning
Interaktivt innhold er en samlebetegnelse på veldig varierte innholdstyper, og dermed finnes det utallige måter å bruke det på. Samtidig må man tenke på at store H5P-baserte aktiviteter kan bli både tidkrevende og dyre å lage - se mer om dette i Veiledning utvikle kodekammer.
Udir kvalitetsveileder læremidler – relevante påstander
1. Læremiddelet oppleves som engasjerende for elevgruppen
Læremidler som engasjerer elevene, skaper motivasjon og lærelyst.
Eksempler på kjennetegn:
Læremidler som engasjerer elevene,
- har innhold som elevene kjenner seg igjen i
- er dagsaktuelle
- er lette å bruke
- tilbyr interaktivitet i eller utenfor læremiddelet
- har variasjon
- har en tiltalende visuell utforming
4. Læremiddelet har multimodalitet som sammen støtter læring
At læremiddelet benytter flere kommunikasjonsuttrykk samtidig (for eksempel tekst, bilde, lyd, animasjon eller film), omtales som multimodalitet. Det multimodale innholdet støtter læring når de ulike kommunikasjonsuttrykkene er tilpasset målgruppen og utfyller og forsterker hverandre.
Eksempel på kjennetegn:
- Læremiddelet kombinerer tekst, bilde, lyd, animasjon eller film.
- Trykte læremidler har lyd, animasjon og film som ressurs som er tilgjengelig utenfor læremiddelet.
2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme
Interaktive innholdstyper kan gi stor verdi, og er en av flere styrker med digitale læremiddel. Vårt verktøy H5P gir en mengde muligheter for å lage spennende og engasjerende innhold. Husk at også når man bruker dette verktøyet, er Blooms taksonomi viktig å tenke på, slik at man ikke bare lager oppgaver på laveste nivå - som “dra og slipp”, “fyll inn ord” osv.
3. Universell utforming av interaktivt innhold
Interaktivt innhold er mindre tilgjengelig for en del av våre brukere.brukere, og krever at vi er bevisst universell utforming i produksjonen. Det er ofte kombinasjon av flere medier slik som bilde, tekst og video, og i tillegg kommer det en egen navigasjon som kan være krevende å bruke.video. En hovedregel er at viktig fagstoff skal ligge i fagartikkel (i ED)., Viktig fagstoffdet må ikke kun bli presentert i en H5P. H5P krever mer av brukeren og er tidkrevende i produksjon og vedlikehold.
Les mer: UU: H5P (generelt)
4. Brukerinnsikt om interaktivt innhold
Mange elever setter pris på interaktive elementer på nettsidene våre. Interaktivt innhold lar elevene "gjøre noe" og kan virke motiverende. Det er viktig at interaktivt innhold har en funksjon, er lett å bruke og forstå ogfor at vi gjør det så universelt utformet som mulig. elevene.
- Elevene liker avbrekk fra lesing, og er ofte positive til interaktivt innhold. De kan tåle å lese mer av teksten på en fagside om de får en liten lesepause med interaktivt
innhold i mellom.innhold. - Elevene setter pris på flere vanskelighetsnivå, de tåler noen oppgaver som er enkle som oppvarming.
- Elevene ønsker variasjon (vi kan variere oppgavetyper i oppgavesett, for eksempel).
- Noen elever
setteretterlyserpris på littmer farger, noen h5p-typer kan bli veldig grå. - Flere elever setter pris på korte
digitalerepetisjonsoppgaveroppgaver tilunder entekst på samme side.tekst.
Les mer: Brukerinnsikt om interaktivt innhold
5. Rettigheter, lisenser og teknisk kvalitet (eller annet som er relevant for denne typen)
Lisenser og rettigheter
Når vi lager H5P-er må vi ha rettigheter til å bruke materialet vi bruker, og det skal framgå hvem som er opphaver og hva lisensen er. H5P-er kan være sammensatt av innhold med flere typer lisenser, og for å være helt sikker på at lisensen for en H5P er dekkende for alt innholdet må vi gi H5P samme lisens som den strengeste lisensen i medieinnholdet vi bruker.
For eksempel en fagpresentasjon med tre bilder. Teksten og to bilder er produsert av oss i NDLA. Et bilde har vi kjøpt av Scanpix, og den har opphavsrett. Da må hele H5P-en merkes med "opphavsrett".
En H5P skal ha like streng lisens som innholdselementet med den strengeste lisensen. For eksempel opphavsrett eller CC-BY-NC.
Skrevet av Stina Grolid og Margreta Tveisme