Skip to main content

Kvalitet i lyd

Skrevet av Stina Grolid

1. Innledning

Lyd er en av mange modaliteter vi har muligheter for å inkludere i ressursene våre. Det finnes mange ulike typer lyd vi kan bruke i læremidlene våre, som korte informative intervju, lydkulisser og musikk, og podkast. Kvalitet i podkast har fått sin egen side. 

Udir kvalitetsveileder læremidler – relevante påstander

    Udir: veileder for kvalitet i læremidler i alle fag

    2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme

    Når vi bruker lydklipp, må det ha en egenverdi i ressursen, det må tilføre noe som ellers ville ha manglet. Lyd kan skape stemning og engasjere, og det kan stimulere til kreativitet. Lyd som bare er der uten mening, kan virke forstyrrende og hindre læring. For eksempel kan overdreven bruk av musikk i filmer som viser arbeidsprosesser, ha denne effekten.   

    3. Universell utforming av lyd

    Når innhold presenteres bare som video eller lyd, skal brukeren også ha et tekstlig alternativ (WCAG 1.1.1). Tekstalternativ trenger ikke å være en eksakt gjengivelse av lydinnholdet, men må ha nok informasjon til at elevene skal forstå det sentrale innholdet. Lyd i videoklipp blir tekstet, og tale i lydklipp får normalt sett transkripsjon. Språkmedarbeiderne har egne retningslinjer for transkribering av podkaster. 

    Les mer: UU: lyd

    4. Brukerinnsikt om lyd

    Vi har ingen brukertester generelt om lydinnhold. Vi har gjort en del tester av podkast. Du kan lese mer om brukerinnsikt om podkast om det er relevant.

    Les mer: Brukerinnsikt om podkast

    5. Rettigheter og teknisk kvalitet

    Rettigheter og lisens

    Vi må ha rettighetene til de lydklippene vi publiserer på ndla.no, og vi må bruke riktig lisens.
    Innkjøp og avtaler
    Vi bruker CC-lisenser på NDLA
    Ofte stilte spørsmål om lisenser

    Teknisk kvalitet i lyd