Skip to main content

Kvalitet i fagartikkel

1. Innledning

Vi bruker fagartikkel i mange ulike sammenhenger i NDLA. Den kan fungere som en oversikt over et tema, som en fordypning i noe og som en oppsummering. 

Udir kvalitetsveileder læremidler – relevante påstander

    3. Læremiddelet bruker et språk som er tilpasset fagets terminologi og elevene i målgruppen

    Eksempel på kjennetegn:

    Læremiddelet

    • har gode forklaringer på faglige begreper
    • har formuleringer som bygger bro mellom dagligspråk og fagspråk
    • har språk som er tilpasset elevenes alder og behov
    • har språk som i størst mulig grad kan forstås av flerspråklige elever og elever med behov for særskilt tilrettelegging
    • har mulighet for at elever og lærere kan gjøre egne valg i læremiddelet som støtter språkforståelsen (digitale læremidler)

    17. Læremiddelet har god progresjon i tråd med kompetansemålene i faget

    Kompetanse er å kunne tilegne seg og anvende kunnskaper og ferdigheter til å mestre utfordringer og løse oppgaver i kjente og ukjente sammenhenger og situasjoner. Kompetanse innebærer forståelse og evne til refleksjon og kritisk tenkning. Kompetansemålene i læreplanen for faget beskriver kompetansen eleven skal ha etter endt opplæring på bestemte trinn.

    Eksempel på kjennetegn:

    Læremiddelet har aktiviteter som legger til rette for at elevene utvikler og viser egen kompetanse på varierte måter.

    Udir: Veileder for kvalitet i læremidler i alle fag

    2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme

    En fagartikkel skal være korrekt faglig, både når det gjelder bruk av fagterminologi og faktakunnskap. For å få en god faglig ramme skal fagartiklene være i tråd med læreplanen, den planlagte strukturen og det planlagte innholdet i faget. Flere i redaksjonen eller andre med fagkunnskap internt eller eksternt bør lese gjennom fagartikler slik at vi kan korrigere eventuelle feil og uklare formuleringer.

    En fagartikkel kan være utfordrende for en del elever, av ulike grunner. Flere elever mister lett konsentrasjonen i møte med lengre tekster, noen har dysleksi. For å gjøre det enklere for elevene å lese fagartikler kan vi skrive en god ingress, vi kan dele opp artikkelen med underoverskrifter, vi kan bruke punktlister, og vi kan legge stoff til fordypning i ekspanderende bokser. Alt dette hjelper elever med å få med seg innholdet. Brukeren kan miste oversikten om hen må skrolle for mye, så del heller opp stoffet ditt i flere artikler hvis det er en lang side med mye tekst.

    3. Universell utforming av fagartikkel

    En fagartikkel består normalt sett av flere modaliteter. Det er vanligvis en del tekst, og det er ofte ett eller flere visuelle elementer som bilder eller grafikk. Det kan også være video, lyd eller interaktivt innhold i en fagartikkel. 

    • Teksten skal være kodet riktig og være strukturert på en logisk måte (WCAG 1.3.1).
    • Vi lager god og relevant struktur i ressursene, vi bruker mellomtitler og deler opp teksten med punktlister der det er naturlig.
    • For elever som ikke får så godt utbytte av tekst alene (for eksempel elever med skrive- og leseutfordringer), kan visuelt eller auditivt innhold knyttet til teksten, gjøre den lettere å forstå.
    • Vi tilstreber klarspråk og tilpasser språket til videregåendeelever for å gjøre språket tilgjengelig for flest mulig.
    • Ikke-tekstlig innhold skal ha tekstalternativ (WCAG 1.1.1). Det betyr at bilder skal ha alt-tekst, lyd skal være transkribert, og video skal være tekstet. Vi kan også omtale sentralt innhold fra bilder og modeller i teksten. 

    Les mer

    4. Brukerinnsikt om fagartikler

    Vi har fått en del brukerinnsikt om fagartikler. Vi har ikke sett på fagartikkel som sjanger i seg selv, men hvordan elever på ulike utdanningsprogrammer og i ulike fag møter ulike læringsressurser, deriblant mange fagartikler.

    Noe vi har funnet ut, er følgende: 

    • Elever liker sider med god struktur. Det betyr at innholdet er strukturert logisk med mellomtitler.
    • Elever liker godt å lese punktlister.
    • Elevene liker at vanskelige ord blir forklart, gjerne med en kortfattet forklaring (forklaringstjenesten).
    • Unngå for tungt språk med lange setninger og mange fremmedord.
    • Visuelle, relevante elementer er positivt i en artikkel og kan gjøre at elevene blir mer innstilt til å lese lenger.
    • En del elever er negative til sider med svært lange tekster, noen "gir opp" og blir umotiverte om en ressurs har svært mye tekst. 

    Les mer: Brukerinnsikt om tekst i fagartikkel

    5. Relevant innhold

    Skrevet av Stina Grolid, Margreta Tveisme og Inga Berntsen Rudi