Kvalitet i bilder
1. Innledning
Visualisering kan gjøre det lettere å forstå et innhold. Noen ganger kan kombinasjonen av bilde og tekst gjøre at flere elever får bedre utbytte av en ressurs, enn hvis den kun inneholdt bilde eller tekst. Vi kan med fordel beskrive eller forklare hovedinnhold i visuelle modeller når det er relevant i teksten.
Udir kvalitetsveileder for læremidler – relevante påstander
4. Læremiddelet har multimodalitet som sammen støtter læring
At læremiddelet benytter flere kommunikasjonsuttrykk samtidig (for eksempel tekst, bilde, lyd, animasjon eller film), omtales som multimodalitet. Det multimodale innholdet støtter læring når de ulike kommunikasjonsuttrykkene er tilpasset målgruppen og utfyller og forsterker hverandre.
Eksempel på kjennetegn:
- Læremiddelet kombinerer tekst, bilde, lyd, animasjon eller film.
- Trykte læremidler har lyd, animasjon og film som ressurs som er tilgjengelig utenfor læremiddelet.
2. Pedagogisk kvalitet og faglig ramme
Når vi bruker foto, illustrasjoner og grafikk, må vi tenke på at disse bør ha en egenverdi for ressursen. Det betyr at bildene utdyper tekst, forklarer sammenhenger eller vekker interesse for et tema. De kan brukes for å provosere eller for å få elevene til å reflektere. Vi bør unngå å bruke bilder som ren dekorasjon og heller utnytte potensialet som ligger i et bilde.
3. Universell utforming av bilder
Sentralt i universell utforming er det første WCAG-prinsippet: WCAG 1.1.1. Alt ikke-tekstlig innhold skal ha et tekstalternativ. For brukere som ikke ser, og som har nedsatt syn, gir visuell informasjon i bilder liten eller begrenset informasjon. Våre bilder skal ha alt-tekst, slik at de som bruker skjermleser får denne informasjonen. Vi må også bruke gode kontraster og tenke på fargesammensetninger og hvordan visuelt innhold fungerer for fargebilder.
Les mer: Uu: bilder og grafikk
4. Brukerinnsikt om bilder
Vi har ikke gjort noen generell brukertest om bilder, men vi får stadig vekk tilbakemeldinger på bildeinnhold. Noe av det vi vet, er følgende:
- Elevene liker at det er bilder og illustrasjoner i ressursene.
- Bildene må være relevante for siden de er på. Det er forstyrrende om det brukes bilder "bare for å bruke bilder".
- Elevene opplever store bilder som viktigere enn små bilder, og de kan hoppe over små bilder.
- Elever liker å få bilder forklart, mange leser bildetekst når de ser den.
- Noen bilder i en tekst kan gi elevene en lesepause og gi nye krefter til å lese mer av teksten.
Les mer: Brukerinnsikt om bilder og grafikk
Retningslinjer for metabilder til fag, emner og ressurser
Et metabilde er et bilde knyttet til èn bestemt nettside. Bildet kan også brukes inni artikkelen, men trenger ikke det. Alle sider skal ha et metabilde.
Metabilde er først og fremst viktig ved deling av nettsidene. Det vises i søk hos oss og eksterne, ved deling i sosiale medier og dersom du deler en lenke i teams, facebook, itslearing eller slack.
Dette bør du tenke på ved valg av metabilde:
Er bildet (i frimerkevisning) illustrativt for innholdet på siden? Dersom du søker etter innholdet, for eksempel i google, og dette bildet dukker opp - vil det hjelpe brukeren å forstå hvilken side de kommer til?
Dette er det eneste kriteriet som er viktig ved valg av metabildet. Hvordan bildene ser ut i launchpad bør ikke påvirke valget nevneverdig. Det er helt i orden at launchpad har like bilder, og ofte vil det ikke være negativt for brukeren. Bilder i launchpad har en effekt tilsvarende til ikoner. Det er ikke negativt dersom disse er like.
Format på metabilde:
- Visuelt enkelt slik at det fungerer i små størrelser. Helst få elementer - unngå tekst og detaljer.
- Liggende er best. Nøyaktig format er mindre viktig.
- Helst PNG eller JPEG (søkemotorer og delingsplattformer liker ikke vektorformat/SVG)
- Oppløsning: HD (bredde på 2000 pixler)
Relatert innhold
- Jeg ønsker å bruke egne bilder / Jeg har fått bilder
- Vi bruker CC-lisenser på NDLA
- Ofte stilte spørsmål om lisenser
Skrevet av Margreta Tveisme og Stina Grolid, samt Hedvig og Sverre